“Fat Chance. Beating the Odds against Sugar, Processed Food, Obesity and Disease”, w Polsce - "Słodka Pułapka, to książki dr Roberta Lustiga. 376-stronicową pozycję dotykającą problemu otyłości wydało w Polsce wyd. Galaktyka.
Doktor Robert Lustig to lekarz medycyny i pełen pasji naukowiec, walczący ze skutkami pandemii otyłości. - Otyłość nie jest prywatnym problemem osób, które jedzą za dużo i za mało się ruszają - twierdzi autor.
„Jeśli jesteś otyły, to znaczy, że jesz za dużo, wybierasz niewłaściwe produkty, jesteś leniwy i za mało ćwiczysz” - to utarte przekonanie nie do końca jest prawdziwe. Otyłość bowiem to jedno z najtrudniejszych zagadnień w medycynie, ponieważ łączy fizykę, biochemię, endokrynologię, neurologię, psychologię, socjologię i zdrowie środowiskowe.
Jak przekonuje dr Lustig, kaloria kalorii nierówna, a jeden rodzaj otyłości znacząco różni się od drugiego. Co więc jest czynnikiem wyzwalającym groźne choroby, takie jak cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny? Zdaniem autora jest nim tłuszcz trzewny, czyli oponka na brzuchu i otłuszczenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby.
Do tej pory za epidemię otyłości i chorób serca obwiniany był tłuszcz, zwłaszcza zwierzęcy. Doktor Lustig dowodzi jednak, że naszym najgroźniejszym wrogiem jest... cukier. Największy zabójca naszych czasów?
Dr Lustig, w przystępnej formie, przedstawia dowody naukowe na toksyczne działanie cukru i fatalny wpływ współczesnego sposobu odżywiania zawierającego wysoko przetworzone produkty przemysłowe na hormony kontrolujące uczucie głodu i sytości, a tym samym na wagę i pokazuje, jak cukier zmienia biochemię naszego organizmu, uzależniając nas i wpędzając w choroby. Alarmuje, że cukier jest toksyną i jest metabolizowany jak trucizna. Pokazuje zindywidualizowane podejście do odżywiania i jednocześnie unikanie cukru. Omawia też wady i zalety różnych diet od Atkinsa i Paleo po wegańską.
W książce otrzymujemy wskazówki, co możemy zrobić na poziomie personalnym, a co wymaga działań na poziomie społecznym z uwagi na globalne mechanizmy sterujące rynkiem żywności.
Pozycja podnosi świadomość i inspiruje do dokonywania wyborów zgodnie z najnowszymi wynikami badań.
Nie jest adresowana jedynie do osób walczących z otyłością oraz do lekarzy próbujących im pomóc. Tak naprawdę powinni ką przeczytać wszyscy zainteresowani swoim zdrowiem i zdrowiem przyszłych pokoleń. To przesłanie zawiera motto książki, które brzmi: „Ta książka została napisana z myślą wyłącznie o tych z Was, którzy jedzą. Reszta jest zwolniona z obowiązku czytania.”
Polecam!
PS. W nurt poszukiwania świadomości tego, co jemy wpisuje się też film dokumentalny, który widziałam ostatnio, zatytułowany „Cały ten cukier”.
Film pokazuje eksperyment, jaki - na sobie samym - przeprowadził Damon Gameau. Pod nadzorem naukowców i dietetyków przez 60 dni żywił się wyłącznie „zdrową żywnością”, wyeliminował z diety słodycze, lody, ciasteczka i słodkie napoje. Jednak jego posiłki zawierały cukier „ukryty”. To cukier wszechobecny w przetworzonych produktach spożywczych, i to tam gdzie byście się go wcale nie spodziewali.
W rezultacie konsumował 40 łyżeczek cukru dziennie. Film oddziela fakty od mitów i jest skierowany w celu znalezienia rzetelnych informacji na temat jedzenia. Uwaga, ten film może zmienić Twoje przekonania o „zdrowym” jedzeniu!
Joanna Wróblewska, Ambasadorka Festiwalu Biegów