Niech idzie w świat, że Festiwal Biegowy w Piwnicznej-Zdroju czyni z Nakła nie tylko stolicę biegową Małopolski, ale też za sprawą Kół Gospodyń Wiejskich z całej Sądecczyzny jest też przez kilka dni stolicą kulinarną regionu. To tu spróbujesz i dostaniesz przepis na wszystko, co w naszej regionalnej kuchni najlepsze. Nie przegap tej okazji!
We wrześniu na Nakle (Piwniczna-Zdrój) odbędzie się kolejny Festiwal Smaków, czyli prezentacja smaków regionalnej kuchni.
I znów panie z Kół Gospodyń Wiejskich - ku ogromnej uciesze i przyjemności biegaczy i odwiedzających - będą mogły zaprezentować swoje fantastyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności.Stoły na ich stoiskach tradycyjnie będą uginać się od domowych serów, pieczyw, dżemów, konfitur, przetworów, kiszonek, wędlin wprost z przydomowych wędzarni, kartaczy, proziaków albo sodziaków, smalców, smalczyków, gulaszy, klusek na wytrawnie i na słodko, zup z kija, kapusty i ziemniaków, żurów, ciast i ciasteczek.
Wiemy na sto procent, że i w tym roku przy smakowaniu tych wspaniałości będą westchnienia nostalgii za kuchnią babć i prababć, żartobliwe - a czasem i bojowe - w nastrojach dyskusje na temat tego, jak jakieś danie powinno się robić zgodnie z tradycją potwierdzoną przez historyków kuchni i regionalistów.
Ten festiwal smaków wpisanych w Sądecczyznę ma też swój wymiar rywalizacji. Kto w tym roku wygra konkurs na najlepszą potrawę rodzimą a kto na tę inspirowaną – tak nam bliskimi historycznie i kulturowo - smakami węgierskimi? O wynikach rywalizacji decydują nie tylko fachowe jury, ale również głosująca publiczność.