Przekąska na trening? Nic trudnego

 

Przekąska na trening? Nic trudnego


Opublikowane w pon., 05/01/2015 - 09:31

Odcięcie paliwa podczas treningu to nieprzyjemna i wyjątkowo niekorzystna dla organizmu sytuacja. Szczególnie gdy jesteśmy w środku lasu. Na szczęście można wykluczyć element zaskoczenia i mieć zawsze pod ręką przekąskę. Nie musi być to wypasiony baton, pełnowartościowy smakołyk możemy w prosty sposób przygotować samemu.

Do miski wlewamy całą puszkę skondensowanego mleka słodzonego i około 150-200 gramów płatków owsianych. To jest podstawa, a można do tego dorzucić na co nam pozwoli fantazja, a więc orzechy włoskie, laskowe, pestki słonecznika, pestki dyni, kawałki owoców kandyzowanych lub suszonych, płatki migdałów, ryż preparowany, drobno miażdżone płatki kukurydziane, kokos i tym podobne. Należy tak wymieszać produkty, żeby powstała gęsta, jednorodna papka. Jeżeli będzie to niedokładnie zrobione, mleko wypłynie na wierzch i będzie się przypalać podczas pieczenia.

Zawartość miski przerzucamy do prostokątnej blachy na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu wyciągamy i najlepiej jeszcze ciepłe kroimy na batoniki. Kilka sztuk pakujemy do plecaka i zabieramy na trening, ciesząc podniebienie wartościową przekąską, która posiada nie tylko dobrą dawkę energii, ale także węglowodany, błonnik, zdrowe tłuszcze czy składniki mineralne. 

Do tego dochodzi satysfakcja, że taki niezwykle zdrowy smakołyk przyrządziliśmy samemu. Spróbujcie! 

ŁZ

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce