Paweł Życki, licencjonowany trener personalny, współzałożyciel „Diet&More” a dziś gość Forum Sport Zdrowie Pieniądz uważa, że ludzie aktywni fizycznie przestają racjonalnie… jeść.
- Ci, którzy regularnie trenują, boją się, że przytyją. Wręcz zagładzają organizm. Tak też wskazują badania. Chodzi mi np. o tych, którzy na wysokim poziomie biegają półmaratony i maratony – tłumaczy Paweł Życki. – Po prostu nie jedzą tyle, ile powinni, by trening miał sens i, by poprawiali wyniki.
Paweł Życki wyjaśnia, że każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy od wieku, wagi, płci, struktury ciała i trybu życia. A jeśli do tego dołożyć trening, to jeszcze rośnie. Są specjalne wzory pozwalające uzyskać ile kalorii powinna dana osoba przyswoić. Za przykład podał mężczyznę w wieku 32 lat, 184 cm i 68 kg. - Ktoś mu powiedział, że musi dziennie zapewnić organizmowi tylko 2100 kcal. Z naszych badań wyszło, że musi jeść ponad 3000 kcal – zapewnia Paweł Życki. - Nie warto też brać przykładu z kogoś i jeść jak on lub ona. Można zrobić sobie krzywdę. Skutki uboczne to m.in. gorsze wyniki, brak gotowości do podjęcia wysiłku. Kaloryczność należy zwiększać powoli.
AK