[RECENZJA] „Dieta i Trening” Katarzyny Biłous – znakomicie przyswajalna

W czasach rosnącego poziomu rywalizacji i ambicji sportowców-amatorów, wrodzony talent, silna wola i sumienny trening fizyczny już nie wystarczają. Prawidłowe odżywianie, czyli precyzyjne dawkowanie energii, witamin i minerałów do organizmu w danym etapie treningu i rywalizacji, to równie ważne zagadnienie w poprawianiu sprawności ciała i osiąganych wyników. Książka „Dieta i trening - jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość Katarzyny Biłous dostarcza szerokiej i łatwo przyswajalnej wiedzy teoretycznej i praktycznej w temacie.

Autorkę doskonale znają czytelnicy prasy biegowej, widzowie programów telewizyjnych dedykowanych naszej dyscyplinie czy też goście Forum Sport, Zdrowie, Pieniądze w Krynicy Zdroju, którego jest ekspertką. Wszędzie tam w prosty, przystępny i jakże celny sposób wyjaśnia tajniki żywienia osób aktywnych oraz osób, które przez aktywność fizyczną chcą wpływać na stan swojego zdrowia czy sylwetkę.

Książka „Dieta i Trening” koncentruje uwagę na podwyższaniu możliwości organizmu sportowca-amatora poprzez prawidłowe odżywianie. Dedykowana jest biegaczom i triathlonistom, ale wiele cennych wskazówek znajdą tu także miłośnicy innych dyscyplin. Książka jest owocem wieloletniej pracy autorki z takimi osobami i uwzględnia wszystkie te zagadnienia, które opisują i determinują przygodę ze sportem: styl życia, uwarunkowania zdrowotne, żywieniowe zwyczaje, dostęp do produktów i suplementów, mnogość konkurencji i brak specjalizacji. Traktuje m.in. o napojach energetycznych, izotonikach, alkoholu, treningu na czczo, hot-dogach ze stacji benzynowej odwiedzanej w drodze na maraton, jetlagu, cukrzycy, astmie, wegetarianiźmie, odchudzaniu...

Kolejne rozdziały – od badań kontrolnych, przez przegląd ciała sportowca i jego dolegliwości, składników odżywczych, napojów, popularnych diet, zagrożeń żywieniowych, po przykładowe jadłospisy (dedykowane danej konkurencji czy np. redukcji wagi) – agregują, porządkują i precyzują wszystko to, co najważniejsze w temacie. Kolejne sekcje są krótkie, a stosowane wypunktowania, przypomnienia, ciekawostki czy podsumowania pozwalają łatwo przyswoić informacje w nich zawarte. Pozwalają też łatwo wrócić do danego zagadnienia.

Dzięki prostemu i celnemu językowi (nie brakuje porównań i wskazywania zależności) książkę czyta się lekko i z przyjemnością. Jakkolwiek złożoność zagadnień w niej ujętych powoduje, że warto sięgać do niej w dłuższym okresie czasu, w danej chwili koncentrując uwagę na danym zagadnieniu czy rozdziale. I stosować w miarę potrzeb – nie „dodajesz sobie skrzydeł”, spokojnie możesz odpuścić część o energetykach, jakkolwiek warto dowiedzieć się z czym wiąże się korzystanie z tego typu produktów.

Przykładowe jadłospisy docenią żywieniowi laicy, którzy nie wiedzą „jak” i „kiedy” (co równie istotne u sportowca) zrzucić zbędne kilogramy czy też utrzymać obecną masę ciała przy zwiększaniu intensywności treningu (nie każdy chce przecież chudnąć), a szczególnie osoby przygotowujące się do maratonów, biegów ultra czy triathlonu (autorka kreśli strategie żywienia i zagrożeń na etapie treningu i zmagań). Użyteczne wskazówki znajdą tu również Ci bardziej obeznani z tematem żywienia, ale ograniczający się do tradycyjnego kurczaka, jajek, ryżu czy makaronu. Co ważne, zaproponowane przez autorkę potrawy przygotowujemy z prostych, tanich i łatwo dostępnych produktów, co nie jest częstą praktyką w tego typu publikacjach. Część przepisów sprawdziliśmy w praktyce przez ostatnie 2 tygodnie – było smacznie, ciekawie, zdrowo i... efektywnie.

Oczywiście żadna książka, nawet ta najbardziej szczegółowa, nie zawiera diety cud, diety, która katapultuje nas na wyższy poziom sportowy. Nie zastąpi też spotkania z dietetykiem i precyzyjnego dopasowania jadłospisu do pożądanych celów (tzw. dieta personalna uwzględnia płeć, wiek, wagę, wzrost, rodzaj i zakres aktywności fizycznej, stan zdrowia, tryb życia oraz preferencje smakowe). Autorka tego nie ukrywa, a nawet zachęca do spotkania ze specjalistą. Niemniej posiadanie szerokiej wiedzy, a przede wszystkim zrozumienie co, jak i kiedy napędza organizm sportowca, jest kluczowe w kontekście zastosowania – lub nie – tego czynnika w indywidualnym planie sportowym. „Dieta i trening” Katarzyny Biłous dostarcza takiej wiedzy.

Książka to kompendium wiedzy o racjonalnym żywieniu sportowca-amatora – materii skomplikowanej, acz dającej się okiełznać. Krok po kroku prowadzi nas przez meandry diety osoby aktywnej i ambitnej, wskazując na meritum sprawy. W prosty sposób wyjaśnia najważniejsze zagadnienia, gdy trzeba odwołuje się do szczegółu. Posiada użyteczną część praktyczną do zastosowania w kuchni, zostawiając jednocześnie pole do kulinarnych miksów i eksperymentów (przy zastosowaniu określonych reguł jakościowych i ilościowych – książka zawiera stosowne tabele i wzory).

Wydana w serii Samo Sedno „Dieta i Trening” Katarzyny Biłous to pragmatyczny krok w kierunku racjonalnego żywienia, jaki może postawić każdy ambitny biegacz czy triathlonista. Pozycja znakomicie przyswajalna - pozostając w terminologii dietetycznej. Książka od pierwszych zdań zyskała naszą uwagę i na stałe trafiła do biegowej biblioteczki.

Polecamy!

Tytuł: "Dieta i Trening - jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość"
Autor: Katarzyna Biłous
Wydawnictwo: Edgard
Seria wydawnicza: Samo Sedno
Rok wydania: 2016

Festiwal Biegów jest patronem medialnym książki.

red.