Jarmuż i "clean eating" na topie w 2015 r.

 

Jarmuż i "clean eating" na topie w 2015 r.


Opublikowane w pt., 02/01/2015 - 08:46

Miesięcznik Today Dietitian każdego roku pyta o opinię ponad 500 dietetyków i specjalistów żywienia o opinię na temat zmian w upodobaniach dietetycznych Amerykanów. Na tej podstawie układa listę trendów kulinarnych, które z dużym prawdopodobieństwem pojawią się w USA, a potem zostaną zapożyczone przez inne kraje. Ranking na 2015 r. jest już gotowy. Rewolucyjnych zmian nie będzie.

Jarmuż nadal królem warzyw

Jarmuż nadal pozostanie modnym warzywem, często na naszych stołach będzie się pojawiało awokado. Na popularności zyska jogurt grecki, ale najczęściej będziemy sięgać po nasiona i orzechy. Na nowo zainteresujemy się zieloną herbatą.

Dieta bezglutenowa i clean eating na topie

Eksperci wierzą, że dominującym trendem będzie dieta bezglutenowa, ale dieta Paleo nie straci na atrakcyjności. Spodziewane jest także większe zainteresowanie nurtem „clean eating”. W Polsce to jeszcze nie jest panujący kierunek w żywieniu, ale też nabiera na znaczeniu. Polega m.in. na całkowitym wyeliminowaniu śmieciowego jedzenia i świadomym komponowaniu posiłków. Clean eating wymaga unikania żywności przetworzonej oraz wszelkich sztucznych dodatków do jedzenia.

Wraca stare

Do łask powrócą stare odmiany zbóż. Na naszych stołach częściej pojawi się amaratus (szkarłat wyniosły), komosa, orkisz i frikeh, czyli zielona pszenica arabska.

Tłuszcz nie będzie już wrogiem

O ile dieta oparta na niskim poziomie węglowodanów pozostanie popularna, o tyle posiłki niskotłuszczowe stracą na swojej atrakcyjności. Zdaniem dietetyków nie będziemy rozważać zawartości tłuszczu w pożywieniu, a jedynie zastanawiać się nad jego najzdrowszymi formami.

Właściwe wybory

Według rankingu trendów będziemy częściej czytać etykiety i wybierać produkty ekologiczne. Prawdopodobnie będziemy też woleli kupować produkty wolne od GMO.

IB

źródło: Today Dietitian

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce