Masło czy margaryna? Znamy odpowiedź
Opublikowane w pt., 14/08/2015 - 16:20
Masło jest niewinne. Tak brzmi podsumowanie badań kanadyjskich naukowców, którzy opublikowali swoje odkrycie w British Medical Journal. Na maśle oraz wszystkich produktach zawierających tłuszcze nasycone ciążyły do tej pory zarzuty powodowania chorób serca i układu krążenia, wylewów oraz przyczyniania się do rozwoju cukrzycy typu 2. Tymczasem dokładna analiza 50 raportów naukowych na ten temat, pozwoliła znaleźć innego winnego.
Rezygnacja z masła, mleka, żółtek i np. łososia nie jest konieczna. Naukowcy nie znaleźli związku pomiędzy chorobami układu krążenia a spożyciem tego rodzaju tłuszczów. Co prawda, nie namawiają, by od teraz zwiększyć zawartość tłuszczu w diecie. Zgodnie z rekomendacjami powinien stanowić mniej niż 10% dziennej normy żywieniowej. Nadal tłuszcz nie jest podstawą zdrowej diety, ale odium winy za przedwczesne zgony zostało z niego zdjęte
Zupełnie inaczej wygląda sprawa z tłuszczami trans, a więc utwardzanymi w procesie przemysłowym. Tłuszcze trans są obecne niemal we wszystkich przetworzonych produktach. Ociekają nimi przekąski i gotowe wypieki. Stanowią również podstawę zawartości margaryny. Zdaniem naukowców, to właśnie ten rodzaj tłuszczu jest odpowiedzialny za zwiększenie ryzyka przedwczesnych zgonów i rozwoju chorób układu krążenia.
Do podobnych wniosków rok wcześniej doszedł inny zespół naukowców, który dowodził, że dieta uboga w tłuszcze nasycone wcale nie ogranicza ryzyka wystąpienia chorób serca i nie przyczynia się do dłuższego życia.Za najlepszą dla zdrowia dietę, uznali tę opartą na naturalnych, nieprzetworzonych, niedosładzanych sztucznie produktach.
Odpowiedź na pytanie, masło czy margaryna jest jednoznaczna. Masło.
Źródło: www.newswise.com, www.eurekalert.org
fot. en.wikipedia.org
IB