Tradycyjna Potrawa Sądecka na 12. Festiwalu Biegowym

 

Tradycyjna Potrawa Sądecka na 12. Festiwalu Biegowym


Opublikowane w pon., 13/09/2021 - 18:42

Zenon Szewczyk, znawca kuchni Lachów Sadeckich mówi: to było totalne zaskoczenie

Chodzili, oglądali, próbowali, degustowali. A potem skrupulatnie swoje kulinarne preferencje przenosili na papier, przekładając je na tak cenne punkty. Tak właśnie pracowała kilkuosobowa komisja pod przewodnictwem dra Zenona Szewczyka podczas konkursu kulinarnego „Tradycyjna Potrawa Sądecka”, który był jedną z imprez wpisujących się w tegoroczny 12. Festiwal Biegowy w Piwnicznej Zdroju.

Komisja konkursowa oglądała, smakowała i próbowała potrawy zgłoszone do oceny jury. Nie było łatwo wybrać tę bezkonkurencyjną, niepowtarzalną. Taką, której smak urzekłby wszystkie osoby zasiadające w jury. A były to osoby doskonale znające się na kuchni zwłaszcza regionalnej.

Jury w tym roku nie miało wątpliwości, że pierwsza nagroda należy się Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich "Nasza Ziemia Zagorzyn" za pyszną „Kapuśniorkę” z grzybami.

Drugie miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Kroguleckiej za Kudłate kluski, a miejsce trzecie zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Powroźnika za Bajśle z barszczem. (IM) DSz

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce