Jajka (nie tylko wielkanocne) dla zdrowia!
Opublikowane w sob., 04/04/2015 - 19:29
Wielkanoc kojarzy się z jajkami. Na twardo, farbowane, faszerowane, święcone, w żurku i sałatce. Zwykle trochę się ich obawiamy ze względu na cholesterol, tymczasem naukowcy z Finlandii uważają, że jedzenie jajek może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie.
W tym badaniu wzięło udział 2 332 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. Dane były zbierane przez 20 lat. W tym czasie u 432 uczestników badania rozwinęła się cukrzyca typu 2 i to właśnie to schorzenie najbardziej zainteresowało naukowców. Ten rodzaj cukrzycy ma związek ze stylem życia i dietą. Uważa się, że to, co jemy odgrywa kluczową rolę w wystąpieniu ryzyka wielu chorób. W przypadku tego badania szukano znaczenia jajek w diecie.
Okazało się, że mężczyźni, którzy jedzą 4 jajka w tygodniu aż o 37% obniżyli u siebie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, w porównaniu z uczestnikami badania, którzy jedli jedno jajko w tygodniu. Różnica była widoczna, nawet gdy wzięto pod uwagę inne czynniki np. aktywność fizyczną, jedzenie owoców i warzyw oraz BMI.
Jajka obniżają poziom glukozy we krwi. Nie jest jednak tak, że im więcej, tym lepiej. O ile jedzenie 4 jajek w tygodniu miało istotny wpływ na wyniki badań, to powyżej tej ilości nie zanotowano już dodatkowych korzyści.
A co z cholesterolem? Autorzy badania twierdzą, że nie powinno się skupiać nad wpływem pojedynczych składników takich jak cholesterol na zdrowie. Wpływ poszczególnych substancji jest znacznie trudniejszy do zaobserwowania niż całych produktów.
IB