Gotuj w domu, będziesz zdrowszy. Alarmujące dane
Opublikowane w wt., 05/05/2015 - 12:41
Jeśli planujecie dziś jedzenie na telefon albo wyjście do restauracji, to przemyślcie to jeszcze raz. Uczeni z Singapuru udowadniają, że to nie jest najlepszy pomysł. Wiedzą, co mówią, bo po raz pierwszy przeprowadzili badania szukające związku pomiędzy stołowaniem się poza domem lub korzystaniem z posiłków na wynos a nadciśnieniem.
Do udziału w badaniu zaprosili 501 osób w wieku od 18 do 40 lat. W ramach analizy dokładnie sprawdzili ich styl życia i parametry świadczące o ich stanie zdrowia. Najbardziej zainteresowali się osobami o podwyższonym ciśnieniu, gdyż ich zdaniem, na ten problem, będący wstępem do regularnego nadciśnienia, cierpi 27,4 % populacji. Częściej występuje on u mężczyzn (49%) niż u kobiet.
38% populacji je poza domem i robi to nawet 12 razy w tygodniu. Tymczasem takie jedzenie zawiera więcej soli, więcej tłuszczów nasyconych i jest bogatsze w kalorie. Analizy wykazały, że wszystkie te składniki przyczyniają się do wzrostu poziomu ciśnienia i nawet jedząc na mieście sporadycznie, można odczuć różnicę. Już jeden taki posiłek powoduje że ryzyko zbyt wysokiego ciśnienia podnosi się o 6%.
Co więcej, w badanej grupie, u osób ze stanem przednadciśnieniowym zaobserwowano większe upodobanie do jadania na mieście, mniejszą aktywność fizyczną i wyższy BMI. W tej grupie znalazło się także więcej palaczy.
Zdaniem autorów badania, świadomość istnienia takich zależności pomoże bardziej rozsądnie planować swoje posiłki i zwracać uwagę na ich zawartość.
IB