Biegacz silny, wytrzymały i zdrowy jak Popeye?
Opublikowane w wt., 29/09/2015 - 10:51
Popeye, komiksowy marynarz nie radził sobie w życiu zbyt dobrze, dopóki nie zjadł puszki szpinaku. Gdy tylko to zrobił, zyskiwał wyjątkową siłę i bez trudy pokonywał rywali. Wymysł scenarzysty? Niekoniecznie!
Naukowcy z Waszyngtonu uważają, że szpinak, rukola, pozostałe warzywa liściaste i sok z buraków mogą dodać sił nie tylko rysunkowym bohaterom. Za sprawą zawartości azotanów mogą też wzmocnić mięśnie sportowców i osób z niewydolnością serca.
Badanie nie było zakrojone na szeroką skalę, ale wyniki były bardzo obiecujące. Do udziału w nim zaproszono 9 osób z niewydolnością serca. Choroba może mieć różne podłoże. Zdarza się np. jako powikłanie po przebytej infekcji i wiąże się z dużym osłabieniem.
Uczestnicy dostawali na śniadanie skoncentrowany sok z buraka z zawartością naturalnych azotanów lub placebo niezawierające tych związków. Następnie była mierzona wydolność mięśni. Okazało się, że wzrosła aż o 13%!
Według autorów badania, rezultat przypominał ten charakterystyczny dla 2-3 miesięcy ćwiczeń siłowych. Zmiany w mięśniach były widoczne już po 2 godzinach od wypicia soku. Korzyści były odczuwane zwłaszcza przy czynnościach wymagających szybkości, chociaż niestety nie miały wpływu na męczenie się mięśni.
Rezultaty tego badania mają znaczenie dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe, ale także dla chorych, którym większa siła mięśni pozwala lepiej sobie radzić z czynnościami dnia codziennego. Z tego samego powodu naukowcy uznali, że dieta oparta na azotanach mogłaby przysłużyć się osobom starszym, które stają się słabsze, mniej zaradne i wolniejsze z powodu braku tlenku azotu. Ten zaś pojawia się w organizmie dzięki azotanom zawartym w diecie.
IB