Dieta nie skutkuje? Może używasz złych sztućców
Opublikowane w czw., 25/07/2013 - 10:00
Półki uginają się od niezdrowego jedzenia i czasem po nie sięgamy, chociaż znamy konsekwencje. Złe nawyki trudno zmienić. Okazuje się, że na nasze zwyczaje żywieniowe ma wpływ otoczenie, dźwięki, zapachy, a nawet wygląd naczyń i sztućców.
Kolor, rozmiar i kształt łyżek, noży czy talerzy ma znaczenie. Tak uważają brytyjscy naukowcy z Oxfordu, którzy przeprowadzili trzy eksperymenty. W pierwszym z nich poproszono uczestników o ocenę jakości jogurtu jedzonego łyżeczkami o różnej wadze. W drugim eksperymencie zmieniały się kolory jogurtu i łyżeczek. Trzecim zadaniem była degustacja różnych rodzajów sera przy pomocy łyżeczki, noża, wykałaczki i widelca.
W efekcie naukowcy doszli do przekonania, że wybór sztućców zmienia naszą ocenę smaku. Zwłaszcza tego słodkiego i słonego. Jogurt jedzony ciężką łyżeczką był uważany jest za tańszy, mniej gęsty i mniej smaczny od tego jedzonego lżejszą łyżeczką. Przy okazji był on również określany jako słodszy. W obydwu przypadkach uczestnicy badań otrzymywali dokładnie taki sam jogurt.
Co ciekawe waga naczynia ma dokładnie odwrotny wpływ na nasze odczucia. Jogurt jedzony z porcelanowej miseczki smakuje lepiej niż w ten w plastikowym opakowaniu.
Znaczenie ma także kolor jedzenia i naczyń. Zjadamy mniej, jeśli talerz jest czerwony, jednak czerwone owoce i jogurt są w naszym odczuciu słodsze. Napoje pite ze szklanki w kolorze z zimnej palety barw wywołują uczucie, że lepiej gaszą pragnienie. Niestety konieczne są dalsze badania, aby jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czym powinniśmy jeść, żeby utrzymać prawidłową wagę.
Pełne badanie i jego wnioski ukazało się na stronie www.flavourjournal.com
IB