Fast food to podwójne zagrożenie. Groźne...
Opublikowane w czw., 21/04/2016 - 09:47
Miłośnicy śmieciowego jedzenia narażają się na znacznie większe ryzyko niż dodatkowe kalorie, cukier i tłuszcz.
Naukowcy poprosili 8 877 osób o zanotowanie wszystkiego, co jedli przez 24 godziny. Następnie oddali próbki moczu, by można było w nich poszukać szkodliwych substancji. Okazało się, że w próbkach występowały ftalany oraz inne związki, które są uznawane za szkodliwe dla zdrowia.
Ftalany chociaż są powiązane z szeregiem poważnych chorób oraz bezpłodnością, są obecne dosłownie wszędzie. Za ich źródło uważa się m.in. plastikowe opakowania, ale występują w kosmetykach, zabawkach, a nawet w samym jedzeniu. Są tak szkodliwe, że w USA zostały zakazane w produkcji zabawek.
Sposób, w jaki są wytwarzane i przechowywane wysokoprzetworzone artykuły spożywcze, powoduje że są one bardziej zanieczyszczone chemikaliami.
„Ludzie, którzy jedzą fast food mają podwyższony poziom ftalanów, nawet o 40%. Wyniki naszych badań budzą obawy, bo przecież te substancje są powiązane z poważnymi problemami zarówno u dzieci, jak i u dorosłych” - napisali autorzy badania, którzy odkryli, że głównym źródłem szkodliwych substancji były dania mięsne oraz ciasta, pizza, burritos, makarony i dania ryżowe. Co jest zgodne z wcześniejszymi ustaleniami naukowców.
Co więcej, w przetworzonych produktach opakowanych w plastik, znaleziono również inne substancje szkodliwe (BPA i Bisfenol A). Mimo niepokojących rezultatów badań przeprowadzonych na dużej próbie, autorzy badania zalecają zachowanie zdrowego rozsądku.
Znalezienie bezpośredniego związku między ftalanami w produktach spożywczych a konkretnymi problemami zdrowotnymi wymaga jeszcze wielu lat badań. Sporadyczne żywienie się produktami wysokoprzetworzonymi nie zrujnuje naszego zdrowia, ale na co dzień bardziej rozsądne będzie włączenie do diety owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych.
IB