Gotowanie jest i zdrowsze i tańsze
Opublikowane w pon., 20/03/2017 - 08:59
Zdrowa dieta kojarzy się z nadmiernymi wydatkami, z kolei częste jedzenie posiłków typu fast food przypisane jest osobom o niższych dochodach i niższym wykształceniu. Tymczasem badania przeprowadzone w Waszyngtonie obalają obydwie te tezy.
Badania przeprowadził jeden z czołowych amerykańskich profesorów zajmujących się problemem otyłości, urodzony w Warszawie, Adam Drewnowski. Jego zespół przeanalizował jadłospisy 437 dorosłych osób, oceniając zawartość tygodniowego menu w oparciu o Indeks Zdrowego Odżywiania (The Healthy Eating Index – HEI) i dzieląc jedzenie na te, przegotowane w domu i te zjedzone na mieście lub kupione na wynos.
HEI mierzy zgodność diety z amerykańskimi rekomendacjami i przyznaje punkty za obecność warzyw, owoców, nabiału, pełnego ziarna itd. Słabością zebranych danych był fakt, że zostały oparte na pamięci uczestników badania, którzy spisali wszystko, co jedli w ciąg tygodnia.
Wnioski z analizy danych są takie, że gotowanie w domu nie zależy od dochodu i wykształcenia. Częściej w domu gotowały większe rodziny z dziećmi i osoby bezrobotne. Na drodze do przygotowywania domowych posiłków stał deficyt czasu.
Natomiast domowa dieta była zdecydowanie zdrowsza od tego, co można zamówić poza domem. Dieta osób gotujących trzy razy w tygodniu uzyskuje indeks HEI na poziomie 65. Jeśli gotują sześć razy w tygodniu, to HEI wynosi już 75.
Co ciekawe, domowe jedzenie, które oznacza mniej cukru, mniej kalorii i tłuszczu, nie jest droższe od fast foodu, a nawet gotowanie, obniża poziom ogólnych wydatków na żywność w gospodarstwie domowym.
Jeśli więc planujecie na wiosnę jeść zdrowo, to warto zacząć od gotowania domowych posiłków.
IB