Jarmużowy koktajl z bananem – powrót mocy!
Opublikowane w wt., 19/07/2016 - 10:47
Jarmuż - odmiana kapusty, do niedawna służył, jako dekoracja półmisków, obecnie zaś „świeci triumfy na salonach”. Można powiedzieć, że przeżywa swój renesans. I bardzo dobrze! Jarmuż to smaczne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
To źródło białka, błonnika, witamin m.in witaminy C i witaminy K, a także soli mineralnych - przede wszystkim wapnia i potasu oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych.
Sposobów na przyrządzenie jarmużu jest wiele Przygotowaliśmy dla was propozycję - zielony koktajl, który będzie świetnym pomysłem np. na śniadanie.
Składniki: (porcja dla 2-3 osób)
- 2 garście jarmużu
- 2 banany
- pół cytryny
- 1-1,5 szklanki wody mineralnej
Przygotowanie koktajlu:
Jest łatwe i szybkie. Jarmuż z bananem należy zblenderować, dodać sok z połówki cytryny, wodę mineralna oraz zmiksować produkty. Nasz koktajl gotowy!
Wartości odżywcze jarmużu surowego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database:
Wartość energetyczna – 49 kcal Białko ogółem - 4,28 g Tłuszcz - 0,93 g Węglowodany - 8,75 g Błonnik - 3,6 g
Witaminy
- Witamina C – 120mg
- Tiamina – 0,110 mg
- Ryboflawina – 0,130 mg
- Niacyna - 1,000 mg
- Witamina B6 - 0,271 mg
- Kwas foliowy - 141 μg
- Witamina A – 9990 IU
- Witamina K - 704.8 μg
Minerały
- Wapń – 150mg
- Żelazo - 1,47 mg
- Magnez - 47 mg
- Fosfor - 92 mg
- Potas - 491 mg
- Sód – 38 mg
- Cynk - 0,56 mg
KL