Jedz owoce i warzywa dla zdrowia. Piszemy kiedy, ile i po co...
Opublikowane w pon., 04/08/2014 - 12:20
Pytanie tylko kiedy i ile?
Chińsko-amerykański zespół naukowców przeanalizował dane o sposobie odżywiania 833 234 osób, by znaleźć związek pomiędzy obecnością owoców i warzyw w diecie a śmiertelnością powodowaną różnymi chorobami, ze szczególnym uwzględnieniem chorób układu krążenia i nowotworów.
W rezultacie obliczeń statystycznych, naukowcy doszli do wniosku, że taki związek istnieje i jest istotny. Każda porcja owoców i warzyw obniża ryzyko przedwczesnej śmierci o 5%, a w przypadku chorób serca i zmian nowotworowych o 4%. Na potrzeby tego badania porcja została opisana jako 77g warzyw i 80g owoców. Korzystny rezultat ma jednak swoje ograniczenia. Spadek zagrożenia został zaobserwowany tylko dla pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Zwiększanie ich w diecie nie przynosiło już podobnych profitów.
Podobne badania wykonano na początku roku w Londynie. Brytyjczycy swoje analizy oparli o próbę 65 226 osób. Uzyskali zbliżone rezultaty. Dieta bogata w warzywa i owoce ma znaczący wpływ na obniżenie ryzyka śmierci w wyniku chorób krążenia i nowotworów, przy czym warzywa przynoszą organizmowi więcej korzyści niż owoce. Według tego zespołu naukowców każda porcja warzyw redukowała ryzyko aż o 16%, natomiast wynik dotyczący owoców również wynosił 4%.
Wydaje się więc, że obydwa rezultaty godzi rekomendacja australijskiego Ministerstwa Zdrowia, która zaleca 2 porcje owoców i 5 porcji warzyw dziennie.
Wszystkie dane dotyczą jedynie świeżych warzyw i owoców. Nie zanotowano podobnych zależności w przypadku soków owocowych, mrożonek i przetworów w puszkach.
Pomimo drobnych rozbieżności w zalecanych ilościach, żaden zespół nie miał wątpliwości, że dieta oparta na warzywach i owocach jest zdrowa. Sezon na świeże produkty właśnie trwa. Warto korzystać.
IB