Miód, cebula, czosnek zagwarantują Ci odporność i zdrowie

 

Miód, cebula, czosnek zagwarantują Ci odporność i zdrowie


Opublikowane w czw., 30/12/2021 - 16:55
 
Miód od wieków używany jest jako lek w medycynie naturalnej. Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego cudownego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras.
Co prawda wspólczesne badania nie potwierdziły wplywu miodu na długowieczność za to potwierdziły jego niesamowitą moc, jego wpływ na zdrowie odporność człowieka. 
 
Z czego jest miód? Pewnie niejeden z Was zastanawiał się co wchodzi w skład tego produktu, otóż jest to głównie woda (20 g w 100 g) i węglowodany (79,5 g w 100 g). Cukry w miodzie to głównie cukry proste (fruktoza i glukoza). Pozostałe składniki to minerały – m.in.: potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy – witamina C oraz witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6) oraz enzymy.
Enzymy w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru – substancji o właściwościach bakteriostatycznych zawartej w miodzie – to woda utleniona.
 
Miody pszczele wyróżniają się pod względem barwy, smaku, aromatu, konsystencji oraz rodzaju krystalizacji w zależności od pochodzenia i surowców, z których powstały. Dzieli się je na 3 grupy:
• nektarowe,
• spadziowe,
• nektarowo-spadziowe.
 
Miód najczęściej używany jest w okresie jesienno-zimowym (wzmacnia organizm), ale warto korzystać z niego przez cały rok w różnoraki sposób od zastosowania w kuchni po przez pielegnację skóry. Polecany dla sportowców przy wysilku fizycznym. W mojej rodzinie miód ma ogromne znaczenie, moje dzieci dodają go do wody z cytryną, taka lemoniada doskonale gasi pragnienie w upalne dni.

Zimą wybieramy wersje napoju na ciepło na bazie wody/herbaty z miodem, cytryną, pomarańczą, goździkami, cynamonem, imbirem (dla dorosłych może być rozgrzewający grzaniec na bazie wina lub piwa). Miód pojawia się czesto w naszym menu jako dodatek do kanapek z białym serem, mleka z płatkami lub jako element bazowy sosów (np. sos musztardowo-miodowy do sałatek). Skrystalizowany miód można stosować w domowym spa np. jako peeling np. do ust.
 

Ważnym elementem jest żeby wybrać miód naturalny, ekologiczny. Ja kupuję u znajomego pszczelarza wtedy  mam pewność, że jego pasieka-miód jest Bio, jego produkty są nie tylko naturalne i smaczne, ale przygotowane z wielkim szacunkiem do przyrody warto sprawdzić to przed zakupem miodu.
 
Bo zdrowy miód to naturalny miód bez chemii i ulepszaczy - dlatego warto poszukać lokalnego dostawcy.
Drugim moim hitem jest cebula. Nie od dzisiaj wiadomo, że jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat - chociaż płaczemy, gdy ją obieramy z płaszczyka to oczyszcza zatoki i oczy . Najważniejsze składniki cebuli to:    
  • kwercetyna jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem) co oznacza, że neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.         
  • związki siarki mają działanie bakteriobójcze i pomagają zmniejszyć stężenie cholesterolu                                                              
  • witamina C jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w pielęgnacji skóry włosów i paznokci            
  • kwas foliowy, witamina B6, chrom, żelazo, wapń, potas, błonnik pokarmowy 
Właściwości zdrowotne: m.in. zwalcza stany zapalne, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, oczyszcza drogi oddechowe, cebula obiża ryzyko wystwąpienia choroby wieńcowej, zawału, udaru, zapobiega cukrzycy, leczy reumatyzm, wzmacnia kości                                                                                                                                                                                                                                                                                              Można byłoby wymieniać bez końca ile pożytku i dobra niesie dla naszego organizmu cebula. To istne szaleństwo nie do opisania jak tak małe warzywo wpływa na ludzki organizm. Ja używam cebuli w kuchni od lat do potraw mięsnych, moje dzieci lubią nawet samą duszoną cebulę. 
Moja babcia pokazała mi łatwy przepis na sok z cebuli, prosty do wykonania.

Do słoika wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, zasypujemy cukrem lub miodem zakręcamy słoik. Po paru dniach mamy syrop na kaszel. Sok z cebuli sprawdza się przy użądleniach owadów by złagodzić ból i obrzęk u moich dzieci zawsze się to sprawdza więc szczerze polecam. 
 

Jaka jest jedna z najbardziej zaskakujących cech cebuli? Warzywo należy do najmniej skażonych środkami uprawy roślin w dzisiejszych czasach! Warto dbać o nasz organizm naturalnie.
 
Pamiętajmy jednak, że nadmiar cebuli lub nieumiejętne korzystanie z tego warzywa może mieć również skutki uboczne: wzdecia, bóle brzucha, warto sprawdzić czy nie jesteśmy uczuleni i pod jaką postacią możemy jeść cebulę. Jedni tylko na surowo, a inni będą mogli w każdej postaci. 
 
Moim patentem jest również po wysiłku fizycznym, gdy bolą stopy po bieganiu lub innych sportach, wlożyć kilka plasterków do skarpety. Cebula wyciąga stany zapalne, regeneruje stawy, mięśnie potrafi zdziałać cuda. Sięgają po nią znani sportowcy na przykład Cristiano Ronaldo. Cebula to królowa wśród warzyw; po prostu nie ma sobie równych, kto przy niej płacze i tak ją kocha. Bo królowa jest tylko jedna - Cebula. 
 

 
Na koniec do zestawu mam dla was czosnek pospolity. W jednym małym ząbku jest ogrom substancji odżywczych i leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2 ,PP, prowitamina A, liczne sole mineralne takie jak potas, magnez, wapń, żelazo czy rzadkie mikroelementy między innymi kobalt, chrom i nikiel zawiera blonnik i wiele innych, cudownych minerałów.
 
Warto wspomnieć, że czosnek znany ze swoich wartości prozdrowotnych i jako przyprawa znany był już ok. 4500 lat temu do Polski trafił dopiero w średniowieczu. Jego działanie jest nieocenione pomaga na: przeziębienia, ból krtani i zakażenie górnych dróg o ddechowych            zakażenie dróg moczowych, wysokie ciśnienie, wysoki  cholesterol, zakażenia bakteryjne, wirusowe. 
       
Czosnek jest warzywem niskokalorycznym - w dużej mierze zawiera wodę. W 100 gramach czosnku znajduję się około 6 gramów białka. Używam czosnku jako dodatku do sałatek, mięs czy dań wegetariańskich. Świetnie współgra też z posiłkami z kuchni włoskiej.Także czosnek suszony warto mieć w zanadrzu ma delikatniejszy aromat polecany dla osób które mogą mieć wzdecia po czosnku surowym, a doskonale podkreśli smak dań.

Ponadto warto zapamiętać że połączenie czosnku i szpinaku - to klasyka, posmakuje nawet najmłodszym. Najprostrzym daniem jakie polecam np. w "kiedy nas coś bierze" jest kromka pieczywa posmarowana masełkiem i cieniutko pokrojony lub zmiażdżony czosnek, a do tego szczypta soli.       
                               

Miód, cebula, czosnek to wspaniały dar, który umiejętnie, mądrze wykorzystany buduje naszą odporność. Nasze babcie, prababcie stosowały od wieków te i inne produkty. Stosuję je i ja, a także przekazuję wiedze odnośnie zastosowania naturalnych produktów swoim dzieciom. "...Kto miód, cebule, czosnek  lubuje temu odporność nie szwankuje". (M.Y) Fot. Pexels/Karolina Grabowska/Adonyi Gabor

VisegRUN: Connecting V4 Nations through Sport

About the project

A number of overweight and obese people in V4 countries is still growing. Considering V4 problems with obesity, overweight and inappropriate nutrition there is a need for initiatives aiming to raise the healthy lifestyle awareness in the V4 countries. The project’s goal is to advance V4 citizens’ physical activity & pro-healthy behaviour through developing joint V4 sports and health promotion initiatives while contributing to regional integration and cooperation. The project idea is to show that the V4 integration takes place not only in the sphere of politics, trade and security but also at the level of communities and individuals. Partners from Poland and Slovakia  - Running Festival Foundation (PL) and Mníšek nad Popradom Municipality (SK) - have joined their efforts in order to reach these goals. A cross-border race – the 3rd edition of the VisegRUN  - will take place on 11th of September 2021 to promote a healthy and active lifestyle and contribute to the integration of the V4 nations in order to connect their bonds.

The project is funded by International Visegrad Fund  https://www.visegradfund.org/

Project Partners:

Running Festival Foundation (PL) https://www.festiwalbiegowy.pl/

Mníšek nad Popradom (SK)  www.mniseknadpopradom.sk/
 


 VisegRUN: łączy nas sport

O projekcie

W krajach Grupy Wyszehradzkiej obserwuje się stały wzrost liczby osób otyłych bądź z nadwagą jako skutek niskiej aktywności fizycznej oraz nieprawidłowych zachowań żywieniowych. Potrzebne więc są inicjatywy propagujące zdrowy styl życia i poszerzające świadomość wobec jego roli w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Celem projektu jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz prozdrowotnych zachowań mieszkańców krajów Grupy Wyszehradzkiej poprzez wspólną, międzynarodową inicjatywę sportową promującą zdrowy styl życia oraz wspierającą więzi pomiędzy narodami Wyszehradzkiej Czwórki. 11 września 2021 r. zorganizowana zostanie trzecia edycja transgranicznego biegu VisegRUN. Projekt realizowany jest przez dwóch partnerów: Fundację Festiwal Biegów (PL) oraz Mniszek nad Popradem (SK).

Projekt jest dofinansowany przez Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki https://www.visegradfund.org/

Partnerzy:

Running Festival Foundation (PL) https://www.festiwalbiegowy.pl/
Mníšek nad Popradom (SK)  www.mniseknadpopradom.sk/

Tagi:

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce