Sok wiśniowy na dolegliwości maratończyka
Opublikowane w pon., 25/05/2015 - 13:05
Katar czy kaszel nie są niczym niezwykłym na mecie maratonu. Po jej przekroczeniu często pojawiają dodatkowe objawy zapalenia górnych dróg oddechowych i błon śluzowych np. zaczerwienione gardło. Przyczyny nie są dokładnie określone. Istnieje teoria, że podczas długotrwałego wysiłku może dochodzić do stresu oksydacyjnego oraz taka, która dowodzi, że maraton sprzyja wdychaniu alergenów i zanieczyszczeń.
Brytyjscy naukowcy postanowili skupić się na znalezieniu remedium na te dolegliwości i wydaje się, że zadanie wykonali wykorzystując do swoich celów.... sok wiśniowy wyciśnięty z owoców gatunku Montmorency. Zawierają one wystarczająco dużo fitochemikaliów i antyoksydantów, żeby poradzić sobie z dolegliwościami biegaczy. Naukowcy sprawdzili, czy tak jest w rzeczywistości.
Do udziału w swoim eksperymencie zaprosili maratończyków-amatorów w wieku od 24 do 50 lat. Każdy z nich miał już na koncie kilka maratonów. Zdecydowana większość zaliczyła London Marathon. Mieli również zbliżoną wagę i czasy osiągane podczas biegu.
Grupa 20 osób została podzielona na dwie części. Niektórzy dostawali sok wiśniowy, a inni placebo w postaci napoju owocowego bez cukru. Sok lub placebo były podawane przed i po maratonie. Parametry, takie jak m.in. immunoglobuliny czy kortyzon były badane czterokrotnie. Próbki pobierano dzień przed startem, natychmiast po przekroczeniu mety, a potem jeszcze po upływie 24 i 48 godzin.
Wyniki tego eksperymentu są obiecujące. Wprawdzie nie zanotowano żadnych zmian w zawartości kortyzonu czy w odporności błony śluzowej, a jednak objawy opierające się na subiektywnych odczuciach biegaczy, w ogóle nie wystąpiły w grupie pijącej sok wiśniowy. Pojawiły się za to u połowy biegaczy z grupy placebo. Objawy zapalenia oparte na wynikach testów były mniej nasilone wśród maratończyków z grupy soku wiśniowego.
Wyniki zachęciły naukowców do dalszych prac. Teraz planują oni rozszerzyć grupę uczestników badania i dodać nowe elementy do analizy właściwości soku wiśniowego.
IB