„Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”
Autor: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2015
Pytanie o dietę biegaczy stało się dla dwójki mazowieckich ultramaratończyków inspiracją do napisania szczególnej książki kulinarnej. Znalazły się w niej sprawdzone przepisy kuchni roślinnej oraz liczne informacje pokazujące jak łatwa do przygotowania, smaczna i zdrowa dla organizmu jest „zielona” dieta.
„Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” to książka, która powinna zainteresować wszystkich rozważających przejście na dietę roślinną, ale wciąż mają mnóstwo pytań i wątpliwości. W publikacji znajduje się mnóstwo praktycznych porad „jak zacząć”, „co i gdzie kupować” a także „w jakim tempie wprowadzać zmiany w kuchni i w życiu”.
Znajdziemy tu 140 przepisów na śniadania, zupy, sałatki, dodatki do chleba czy posiłki regeneracyjne. Nie jest to jednak zwykła książka kucharska - wszystko przeplatane jest opowieściami o treningach, startach i radości płynącej z biegania.
Autorami publikacji są: Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski - biegacze, ultramaratończycy ze 100-milowym biegiem na koncie, których wspiera Damian Parol - dietetyk, ekspert żywienia. Cała trójka to aktywni weganie, którzy postanowili podzielić się swoją wiedzą.
„Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” dostępna będzie od 23 września w dobrych księgarniach i sklepach internetowych.
RZ