Być w Piwnicznej i nie spróbować słodkości z Florencji? Niemożliwe!

 

Być w Piwnicznej i nie spróbować słodkości z Florencji? Niemożliwe!


Opublikowane w pon., 06/06/2022 - 20:51

Być w Piwnicznej i nie spróbować słodkości z Florencji? Niemożliwe!

Florencja z Piwnicznej Zdroju to cukiernia, której Czytelnicy portalu sądeczanin.info przyznali w tym roku tytuł Najlepszej Cukierni 2022 roku. Jaka jest recepta na podobny sukces? Rozmawialiśmy o tym z właścicielem Florncji Piotrem Sabadaszem-Żywczakiem.

Kiedy Florencja otworzyła swoje podwoje w Piwnicznej-Zdroju?
- Lodziarnia-Kawiarnia Florencja w Piwnicznej Zdroju funkcjonuje na rynku od 13 lat i z sukcesem realizuje swoją strategię produkcji wysokiej jakości lodów rzemieślniczych. Od samego początku naszą ambicją było wyróżnienie się na rynku, zbudowanie rozpoznawalnej i pozytywnie kojarzonej marki.

Dbamy nie tylko o doznania smakowe naszych gości, ale także o ich doznania estetyczne. Dlatego w ramach naszej działalności wykorzystujemy między innymi specjalnie zaprojektowane mobilne wózki oraz piaggio w stylu retro, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Dopełnieniem są stylizowane retro, estetyczne ubrania pracowników Florencji.

Skąd pomysł na uruchomienie lodziarni? Tradycja rodzinna? Zamiłowanie do słodyczy? Biznes rodzinny?
- Inspiracją do uruchomienia i rozwoju Lodziarni-Kawiarni Florencja w Piwnicznej Zdroju były i są nasze pasje oraz zainteresowania gastronomią, cukiernictwem, lodziarstwem. Wspólnie z żoną Izabelą dzielimy te pasje. Jest to nasz biznes rodzinny. Za sukcesami Florencji stoją także moje doświadczenia z pracy w uznanych pracowniach lodziarskich we Włoszech.

Od początku postawiliśmy na wysoką jakość lodów Florencja. Potwierdzeniem słuszności obranej strategii są różne nagrody i wyróżnienia jakie otrzymujemy w ostatnich latach. Na szczególną uwagę zasługuje prestiżowe wyróżnienie - puchar przyznany Florencji kilka lat temu przez Włoską Grupę Producentów Lodów. Nagroda ta jest szczególnie cenna, ponieważ przyznali ją praktycy, wytwórcy lodów z Włoch – stolicy światowego lodziarstwa.

Przy produkcji lodów bardzo istotne są receptury. Skąd je Państwo mają? Czy może Wasze receptury są oparte na jakiś przejętych, mistrzowskich przepisach czy są Państwa autorskim dziełem? Jakich jeszcze smakołyków można u Państwa skosztować?
- Tworzymy własne receptury i korzystamy z tradycyjnych włoskich receptur oraz wsparcia ze strony rodzinnych wielopokoleniowych pracowni lodziarskich z Włoch. Korzystamy ze sprawdzonych receptur i staramy się je rozwijać.

Obecnie nasza Rzemieślnicza Pracownia Lodziarska Florencja oferuje prawie sto smaków lodów, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej wymyślnych. Kompozycja serwowanych w danym momencie smaków lodów dopasowywana jest elastycznie między innymi do pory roku i temperatury otoczenia.

Jedną z gwarancji dobrej jakości są dobre składniki…
- Przy produkcji Lodów Florencja w miarę możliwości zaopatrujemy się u lokalnych dostawców gwarantujących wysoką jakość składników owoców, świeżego mleka, śmietanki. Wykorzystujemy doskonałe jakościowo mleko, z większą zawartością białka i łatwo przyswajalnym wapniem, który wraz z fosforem i witaminą D wykazuje wysoką aktywność biologiczną. Istotna część składników pochodzi od sprawdzonych dostawców z Włoch. Są to np. pistacje i orzechy.

Nie stosujemy żadnych sztucznych aromatów, barwników, konserwantów i innych sztucznych składników. Jest to dla nas kwestia bezdyskusyjna. Nasze
lody mają zwartą konsystencję, zawsze serwujemy je w ściśle określonej temperaturze. To wszystko sprawia, że smakują wyjątkowo.

Poszczególne smaki Lodów Florencja wytwarzane są w małych partiach, a bliska odległość od pracowni lodziarskiej do punktów sprzedaży oraz profesjonalny sprzęt do ich przechowywania i dystrybucji mają kluczowy wpływ na świeżość lodów. Całą rozmowę przeczytasz w miesięczniku 'Sądeczanin".

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce