Festiwal Biegowy to regionalne przysmaki mistrzyń z Kół Gospodyń Wiejskich!
Opublikowane w pon., 26/06/2023 - 15:19
Festiwal Biegowy na Nakle w Piwnicznej-Zdroju to doskonała okazja, by popróbować nie tylko tego, co w naszej kuchni rodzime, ale również przekonać się, jak na naszą regionalną kuchnię wpłynęła kuchnia węgierska. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich w ubiegłorocznym konkursie kulinarnym „Węgierskie Smaki w Kuchni Regionalnej” udowodniły, że taki mix smaków trafi nawet w każdy gust.
W ramach projektu „Półmaraton śladami św. Kingi”, dla wszystkich uczestników 13 Festiwalu Biegowego odbył się ogólnodostępny pokaz kuchni węgierskiej. Pokaz trwał 4 godziny i miał na celu przybliżyć węgierską tradycyjna kulturę kulinarną. Publiczność mogła zdegustować przygotowane specjały, takie jak langosze, gulasz, pasty paprykowe, papryki faszerowane.
KGW Krasne Potockie serwowało leczo, Starosądeckie Koło Gospodyń Miejskich bogracz, Stowarzyszenie Rzemieślników, Twórców i Producentów Ziemi Obidzkiej – naleśniki, Pracownia Pieroga FPHU Amar – pierogi szefa, Stowarzyszenie Młodów - Głębokie polską wersję potrawy porkolt, KGW Czarny Potok – bogracz, KGW „Rytrzanki” paprykarz węgierski, Stowarzyszenie KGW „Nasza Ziemia Zagórzyn” zupę węgierską, a Kamil Jakubowski kurtosz kołacza.
Potrawy – wszystkie ogniste i pyszne – oceniali – nasz niezawodny przewodniczący Zenon Szewczyk, członkowie komisji z Piwnicznej-Zdroju: burmistrz Dariusz Chorużyk, Elżbieta Polakiewicz, Lucyna Latała – Zięba, Witold Kaliński, Izabela Łabuś i wiceprezes Fundacji Sądeckiej Jerzy Bocheński.
Kto i dlaczego przekonał do siebie jury? Wygrały kolejno Pracownia Pieroga FPHU Amar z pierogami szefa, KGW Czarny Potok z bograczem a na trzeciej pozycji uplasowały się panie ze Stowarzyszenia Młodów Głębokie z porkoltem. (ES) Fot. ES