Ściągawka z odżywiania w sporcie. I wskazówka
Opublikowane w śr., 31/08/2016 - 10:32
Finiszować czy poddać się? Odpowiedź na to pytanie zależy od wielu czynników. Oprócz szerokiego i przemyślanego programu treningowego decydującym czynnikiem jest odpowiednie dostarczenie składników odżywczych. Urozmaicony i zdrowy sposób odżywiania się oraz zastosowanie specjalistycznych substancji odżywczych w odpowiednim momencie umożliwia utrzymanie rezerwy energii na optymalnym poziomie i wspomagają regenerację organizmu. Dzięki temu z kolei możliwe jest utrzymanie odpowiedniej wydolności organizmu.
Efektywne wykorzystanie źródeł energii
Jeżeli chcemy zwiększyć wydolność organizmu podczas treningu oraz zawodów wykorzystując odpowiednie odżywki dla sportowców i dostarczając organizmowi energii, przyjrzyjmy się, w jaki sposób działają poszczególne substancje odżywcze. Wszystkie z nich odgrywają decydującą rolę w optymalizacji wydolności.
Podstawowe substancje odżywcze to węglowodany, tłuszcze i białka. Odpowiednie proporcje substancji odżywczych zależą od uprawianej dyscypliny sportu.
Węglowodany - szybkie paliwo dla mięśni
Węglowodany są najbardziej efektywnym źródłem energii. W naszym odżywianiu węglowodany stanowią przede wszystkim cukry złożone i znajdują się np. w pieczywie, ziemniakach czy ryżu. Aby dostarczyć organizmowi energii, organizm musi je rozłożyć do cukrów prostych. Dekstroza jest cukrem prostym, dzięki czemu bezpośrednio przenika do krwi, co gwarantuje szybkie dostarczenie energii.
Jak działają węglowodany? Węglowodany służą do produkcji energii i zwiększają wydolność fizyczną, uzupełniają braki energii podczas wysiłku fizycznego i zapewniają szybką regenerację organizmu.
Tłuszcze - Paliwo długofalowe
Tłuszcze służą do zapewnienia energii na długi okres czasu i są rezerwami paliwa dla naszych mięśni. Dostarczają dwa razy więcej energii niż węglowodany i białko, dostarczenie energii trwa jednak zdecydowanie dłużej.
Do czego służą tłuszcze? Są długoterminowym magazynem energii w formie zgromadzonego zasobu tłuszczu, są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, służą do izolacji termicznej organizmu oraz chronią organy wewnętrzne.
Białka - Regeneracja mięśni
Po wykorzystaniu zasobów węglowodanów, organizm wykorzystuje do wytwarzania energii własne białka zawarte w mięśniach. Dlatego po intensywnym treningu lub zawodach konieczne jest uzupełnienie w organizmie cennych białek.
Jaka jest rola białek w organizmie? Białka stanowią podstawowy materiał, z którego są zbudowane komórki, służą jako materiał do budowy mięśni i stanowią ważny element naszego systemu odpornościowego.
Optymalne uzupełnienie płynów
Woda i sole mineralne - nierozłączna para
W przypadku sportów wydolnościowych kluczową rolę w utrzymaniu wydolności organizmu odgrywa odpowiednie przyjmowanie płynów. Aby zapewnić organizmowi dostateczne zaopatrzenie w płyny, węglowodany i elektrolity, w sportach wytrzymałościowych stosuje się napoje hipotoniczne i izotoniczne. Cechują się one odpowiednim stężeniem substancji odżywczych, które są szybko transportowane do krwiobiegu.
Napoje izotoniczne
W przypadku napojów izotonicznych płyn jest szybko przekazywany do organizmu, ponieważ posiadają takie same stężenie do krew.
Napoje hipotoniczne
Napoje hipotoniczne pomagają organizmowi przyjmować wodę w nieco szybszy sposób. W przypadku intensywnego wysiłku sportowego zapewniają lepsze uzupełnienie płynów w organizmie.
Odżywki dla sportowców Dextro Energy
Idea? Ukierunkowane wsparcie wydolności w sporcie
Jednym ze stosunkowo nowych producentów odżywek obecnym na polskim rynku jest Dextro Energy. W ofercie znajdziecie zarówno produkty odpowiednie do stosowania przed, podczas (m.in. praktyczne, zakręcane płynne żele energetyczne), jak i po treningu lub zawodach. Produkty są oznaczone kolorowymi strzałkami, co ułatwia orientację.
Ciekawym produktem marki Dextro Energy są pastylki dekstrozowe.
Ich ogromną zaletą i cechą wyróżniająca na tle innych produktów energetycznych jest fakt, iż składają się głownie z cukru prostego – dekstrozy (glukozy). Energia zawarta w każdej pastylce jest łatwo i szybko przyswajalna podczas wysiłku fizycznego. Dzięki temu, że dekstroza jest monosacharydem niewymagającym rozkładania przez organizm w procesie trawienia, pastylki działają o wiele szybciej niż np. żele czy batony energetyczne albo chociażby banany.
W tym roku pastylki dekstrozowe możecie przetestować na punktach odżywczych 7. Festiwalu Biegowego!
Artykuł sponsorowany