Syrop z mniszka lekarskiego dla biegacza. Przygotowuje Ambasador
Opublikowane w wt., 12/05/2020 - 14:27
Czasy trudne ale jakoś sobie radzimy. Zaliczyłem trzy biegi wirtualne: Bieg – Nobel dla Olgi Tokarczuk na stadionie lekkoatletycznym, Bieg Przodownika na Pogorii 2, Bieg Konstytucji na Pustyni Błędowskiej. Teraz biegam i trenuję po górskich ścieżkach Beskidu Żywieckiego.
Ale, że czasu jest dużo, a jest sezon na Mniszka Lekarskiego, to zająłem się zrobieniem syropu, który wzmacnia odporność i wspiera odchudzanie, a to jest nam teraz potrzebne.
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- ok. 300 sztuk rozwiniętych główek kwiatów
- 700 ml wody
- 450 gram cukru
Sposób przygotowania:
Świeżo zebrane kwiaty rozkładamy na białym papierze i zostawiamy na godzinę w celu pozbycia się owadów, które mogą zalegać pomiędzy płatkami.
Następnie umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i lekko ugniatamy. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut na wolnym ogniu.
Odstawiamy garnek na około 24 godziny.
Po tym czasie odcedzamy wywar, dodajemy cukier i ponownie gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż osiągnie gęstość syropu (około 2 godzin).
Gorący syrop z mniszka lekarskiego przelewamy do wyparzonych słoiczków. Dobrze je zakręcamy i odstawiamy na bok przykryte kocem.
Po 2-3 godzinach zdejmujemy koc, a słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy całkowicie ostygną, ustawiamy je normalnie.
Syrop z mniszka lekarskiego należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Andrzej Majewski, Ambasador Festiwalu Biegów