Witaminy ze straganu. Co jeść jesienią?
Opublikowane w sob., 26/09/2020 - 15:47
Jesień za pasem - pogoda nie pozostawia złudzeń. Sprawdziliśmy co jest najlepszym źródłem witamin dla biegacza w tym wymagającym dla zdrowia okresie roku.
Brukselka - ta niepozorna miniaturka kapusty ma wiele zalet. Zawiera cały alfabet witamin, wspomaga odporność i obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Wiele osób zdążyło się do niej zniechęcić w dzieciństwie, kiedy to serwowano ją jako mdłą papkę. Na szczęście brukselka wraca do łask w bardziej estetycznej postaci. Można ją zapiekać, smażyć, gotować.
Żurawina - łatwiej byłoby wyliczyć, na co nie pomaga niż wymienić wszystkie jej zalety. Przede wszystkim zawiera witaminę C i zwalcza wszelkie infekcje dróg moczowych. Może być też dobrym źródłem żelaza, dlatego powinna się znaleźć na talerzu biegaczek. Do tego jest świetnym przeciwutleniaczem i obniża ryzyko zawału. Nie nadaje się do jedzenia na surowo. Można z niej robić soki, kompoty i konfitury do mięs.
Topinambur - nazwa może brzmi egzotycznie, ale to bardzo swojskie warzywo. Jego bulwy rosną w ziemi i są jadalne nawet zimą, tyle, że długo były uważane za chwasty. Nie zawierają tłuszczu, za to są pełne potasu i żelaza. Jedzenie topinamburu zwiększa odporność, co jest istotną zaletą dla biegaczy, którzy nie rezygnują ze swoich treningów nawet w chłodniejsze dni. Nie jest kaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Ma tę wadę, że jeśli nie rośnie w naszym ogródku, to trudno go kupić. W kuchni zdobywa popularność jako składnik zupy-krem.
Chrzan - zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a oprócz tego ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i zwalcza grzyby. Jest źródłem fosforu, siarki, potasu, magnezu i sodu. Poprawia też trawienie. Można go używać do przyprawiania mięs, pasztetów i masła.
Jarmuż - kolejne warzywo na naszej liście, które dosyć trudno kupić, ale na pewno warto, bo to prawdziwa apteka. Jest bogatym źródłem karotenu, witaminy: A, C, K. Zawiera związki oczyszczające organizm, przeciwzapalne, a nawet wspomagające profilaktykę przeciwnowotworową. Dla biegaczek stanowi istotne źródło żelaza i łatwo przyswajalnego wapnia. Ma także wpływ gospodarkę hormonalną i produkcję kolagenu. Można go przyrządzać jak szpinak lub dodawać do zup, zapiekanek i sosów.
Kapusta - znana ze swoich właściwości przeciwnowotworowych i pełna witamin. Zawiera witaminy z grupy B i witaminy: A, C, E, K. Jest niskokaloryczna, łatwo dostępna i tania. Smakuje w każdej wersji. Może być jedzona na surowo, gotowana, pieczona, smażona, nadziewana i kiszona.
Dynia - bogate źródło witaminy A i E. Zawiera wapń, magnez, potas i fosfor. Nie wyrzucajcie pestek dyni. One też są pełne właściwości odżywczych. Zwalczają nawet pasożyty, ale są dosyć kaloryczne. Można nimi posypywać sałatki. Sama dynia zaś może być przyrządzana na słodko i ostro, jako zupa, gęsty gulasz warzywny, placki warzywne, dodatek do ciast. Możliwości są nieograniczone.
Trwa właśnie sezon na jabłka i gruszki z odmian jesiennych i wczesnozimowych. Najlepiej jadać je na surowo. Nie tracą wtedy witamin i minerałów.
Pozostałe produkty sezonowe: gęsina, orzechy, skorzonera, kalafior, koper włoski, czarna rzepa, brokuły. Polecamy!
Przypominamy o konkursie na potrawę biegacza: podziel się przepisem i wygraj!
The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.
Projekt współfinansowany przez rządy Czech, Węgier, Polski i Słowacji poprzez Granty Wyszehradzkie Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego. Misją funduszu jest promowanie pomysłów na trwałą współpracę regionalną w Europie Środkowej.
Partnerem kampanii został Program Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2014-2020, finansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Interreg PL-SK wspiera przedsięwzięcia koncentrujące się wokół trzech tematów: dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze, transport oraz edukacja. Budżet Programu wynosi 210 mln euro, w tym środki unijne - 178,6 mln euro.