Maratony na świecie: Treviso, miasto tiramisu
Opublikowane w czw., 19/02/2015 - 09:35
Jest nazywane „Małą Wenecją”. Słynie z kanałów i średniowiecznych pałaców o fasadach pokrytych freskami. Jednak Treviso to również miasto, które jest znane ze swoich produktów – m.in. wina Prosecco, czerwonej cykorii, o lekko gorzkawym smaku, a przede wszystkim deseru tiramisu.
Tu swoje imperium odzieżowe założył Luciano Benetton, tu gra jeden z czołowych włoskich klubów koszykarskich - Benetton Treviso i siatkarskich - Sisley Treviso. Jednak 1 marca całe 82-tysięczne miasto będzie żyć przede wszystkim bieganiem. Wtedy wystartuje Treviso Marathon.
BIEG
Maraton w Treviso nie ma długiej tradycji. Pierwszy raz zorganizowano go dopiero w 2004 r. Bardzo szybko zyskał jednak na popularności uchodząc za jeden z najpiękniejszych biegów tego typu w Włoszech. Zawodnicy doceniali urokliwą trasę wśród winnic, malowniczych wiosek i miasteczek, gdzie finiszuje się po romantycznych, poprzecinanych kanałami uliczkach w Treviso. Uznanie wzbudzała też atmosfera panująca podczas imprezy. Nie przypadkowo niektórzy nazywają Treviso Marathon „Nowym Jorkiem Włoch” ze względu na rzesze kibiców na trasie, którzy w żywiołowy sposób wspierają biegaczy. Frekwencja z roku na rok rośnie. Ostatni maraton ukończyło blisko 2 000 zawodników.
Uwaga! W zawodach w Treviso mogą wystartować tylko zawodnicy, którzy ukończyli 20 lat.
TERMIN
Dwunasta edycja maratonu odbędzie się 1 marca. Start większości zawodników zaplanowano w oddalonym o 30 km od Treviso Conegliano (w miejscowości w której urodził się słynny napastnik Juventusu Turyn i reprezentacji Włoch, Alessandro Del Piero) na godz. 10:00. Kilka minut wcześniej wystartują sportowcy na wózkach i handbikach.
POGODA
Na początku marca w północnych Włoszech jest idealna pogoda na bieganie. Średnia temperatura w ciągu dnia oscyluje w granicach 12 stopni Celsjusza.