10 powodów, by jeść kaszę gryczaną, i jak to zrobić
Opublikowane w śr., 27/11/2013 - 15:22
Kasze są tradycyjnym składnikiem polskiej kuchni, jednak biegacze chętniej sięgają po ryż i makaron niż po pełną węglowodanów złożonych kaszę gryczaną. Niesłusznie. Kasza zwiększa wytrzymałość i ma wpływ na poprawę krążenie krwi. Już tylko z powodu tych właściwości powinna się znaleźć w diecie biegaczy, a to zaledwie mała próbka jej możliwości. Jeśli nie lubicie kaszy, podajemy kilka powodów, żeby zmienić zdanie.
1. Kasza gryczana reguluje poziom cukru we krwi i do tego jest sycąca. Uważa się, że może być wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy.
2. Jest bogatym źródłem białka. 100g kaszy pokrywa 23% dziennego zapotrzebowania na ten składnik diety.
3. Porcja kaszy to całe bogactwo minerałów. Zawiera aż 221 mg magnezu, a oprócz tego także fosfor, żelazo, miedź, mangan i selen.
4. Według badań publikowanych w American Journal of Gastroenterology, regularne jedzenie kaszy gryczanej może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania kamieni żółciowych.
5. Niestety nie zawiera witaminy C, tak potrzebnej w czasie zimowych miesięcy, ale wynagradza ten niedobór wysoką zawartością witamin z grupy B, a zwłaszcza B3. Rolą tej ostatniej jest m.in.: tworzenie czerwonych ciałek krwi, które mają wpływ na kondycję biegacza.
6. Ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi.
7. Według założeń kuchni pięciu przemian, ma właściwości ogrzewające organizm i idealnie nadaje się na zimę. Nie wszyscy tę teorię potwierdzają. Niektórzy dietetycy uważają, że ma neutralny wpływ na termoregulację. Na pewno jednak poprawia krążenie krwi, co może mieć wpływ na indywidualne odczucie temperatury.
8. Nie zawiera glutenu.
9. Jej ugotowanie zajmuje mniej czasu niż obieranie ziemniaków.
10. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może być dodatkiem do zup, bazą do sałatek i towarzystwem dla warzyw. Można ją zapiekać i gotować. Podaje się ją na słodko i na słono.
Jak kupić?
Kaszę gryczaną robi się z gryki, która jest rośliną leczniczą i pastewną. Na rynku są dostępne dwa rodzaje kaszy gryczanej: palona i niepalona. Palona jest ciemniejsza i w procesie palenia traci niektóre witaminy. Niepalona ma kolor lekko zielonkawy. Kasza najczęściej sprzedawana jest w plastikowych woreczkach. Warto jednak poszukać kaszy sprzedawanej na wagę.
Jak gotować?
Przed gotowaniem dokładnie opłukać i przebrać kaszę. Zalać ją wrzącą wodą (w proporcjach 2-3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) i gotować na wolnym ogniu do miękkości aż całkowicie wchłonie wodę. W ten sposób gotowana kasza nie straci swoich wartości odżywczych (jeśli gotujesz kaszę w woreczku, wiele minerałów zostanie w wodzie). To tylko jeden z wielu sposobów, ale stosunkowo szybki. Po 15-20 minutach kasza jest gotowa.
IB