Obiad lub ciepła kolacja dla biegacza. Przepis od ultramaratonki
Opublikowane w pt., 10/01/2014 - 16:06
Przepis autorstwa Barbary Muzyki, ultramaratonki i triathlonistki z Warszawy, organizatorki imprez biegowych w stolicy, np. noworocznego biegu „Guzik z Pętelką” w Lesie Kabackim.
Smacznego!
Danie "Ostatni Mohikanin", porcja dla 4-5 osób, może stanowić II danie obiadowe lub ciepłą kolację, koszt: 9 PLN (zależny od ceny produktów).
Składniki:
- kasza pęczak (200-250 g) - 2 PLN
- fasola czerwona (ok. 200 g) - 2 PLN
- 2 cebule - 0,50 PLN
- 2 czerwone papryki - 2 PLN
- 2 niewielkie cukinie lub 1 duża - 2 PLN
- 3-4 łyżki oleju do smażenia (rzepakowy lub z pestek winogron) 0,50 PLN
- sól, ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, czosnek), woda (wg uznania) grosze
Kaszę płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na noc. Podobnie z fasolą - płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy kaszę i fasolę. Kaszę ok. 20 minut, po czym zawijamy w ręcznik i chowamy pod koc lub kołderkę, aby "doszła", fasolę gotujemy do miękkości, czyli ok. 30'. Pod koniec gotowania dodajemy sól. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Cebule obieramy i kroimy na niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany wrzucamy przyprawy oraz cebulę, mieszamy. Myjemy paprykę i cukinię. Paprykę kroimy w niezbyt drobną i niekoniecznie regularną kostkę, wrzucamy na patelnię, mieszamy. Cukinię kroimy w niezbyt drobną i niekoniecznie regularną kostkę i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Patelnię przykrywamy, aby warzywa dusiły się we własnym sosie.
Robimy 30 przysiadów (można w seriach po 10). Mieszamy warzywa na patelni.
Robimy 15 pompek (można w seriach po 5). Mieszamy warzywa na patelni i wyłączamy grzanie.
Rozciągamy mięśnie czworogłowe i łydki.
Wyciągamy kaszę spod kołderki i wraz z ugotowaną fasolą i duszonymi warzywami nakładamy na talerze.
Smakowało?
Barbara Muzyka