Zielone warzywa liściaste pomogą zachować młodość
Opublikowane w śr., 01/04/2015 - 22:37
To wydaje się zbyt proste, żeby było prawdziwe. Jednak naukowcy zajmujący się biologią eksperymentalną przedstawili ostatnio zaskakujące wyniki swoich badań dotyczące związku pomiędzy zawartością witaminy K w diecie a spowolnieniem niekorzystnych zmian zachodzących w mózgu.
Takie badania wykonano po raz pierwszy, a ich autorzy skupili się przede wszystkim na postępującej z wiekiem utracie zdolności poznawczych np. koncentracji, percepcji, kompetencji językowych. Strach przed kłopotami z pamięcią jest jednym z najczęściej występujących wśród starszych osób.
Według Amerykańskich naukowców degradację zdolności poznawczych można spowolnić. Wystarczy wzbogacić swoją dietę o zielone warzywa liściaste. Taki jest wniosek trwających ponad 10 lat badań. Ich uczestnikami były 954 osoby w wieku ok. 81 lat, które przez okres 2 do 10 lat codziennie zapisywały wszystko, co zjadły. Oprócz tego cała grupa odpowiedziała na 144 pytania dotyczące ich stylu życia (w tym nałogów i aktywności fizycznej) oraz czynników środowiskowych.
Okazało się, że u osób, które regularnie jadały zielone warzywa liściaste nastąpiło spowolnienie zmian w mózgu. Dokładniej, respondenci którzy codziennie spożywali co najmniej jedną porcję takich roślin mogli się pochwalić umysłem charakterystycznym dla osób o 11 lat od nich młodszych.
Metoda na zmniejszenie ryzyka wystąpienie Alzhaimera lub demencji jest więc bardzo prosta, powszechnie dostępna i nieinwazyjna, a ten rodzaj warzyw ma też wiele innych korzystnych składników. Warto więc uzupełnić swoją dietę o szpinak, jarmuż, gorczycę liściastą, kapustę czy rukiew wodną.
IB