Czego unikać na talerzu? Zobacz listę produktów
Opublikowane w śr., 24/07/2013 - 08:55
Czasem pozornie niewinne jedzenie może być szkodliwe dla zdrowia i zniweczyć twoje próby odchudzania. Według portalu Woman's Fitness jeśli cierpisz na ból stawów, nie masz energii lub nie możesz się pozbyć kilku nadmiarowych kilogramów, przyczyna może tkwić w tym, co jesz. Brytyjski serwis opublikował listę podstępnych produktów, które mogą sabotować twój trening i odchudzanie. Oto one:
Warzywa psiankowate
To może dziwić, ale nie zawsze talerz pełen warzyw oznacza zdrowy posiłek. Warzywa z rodziny psiankowatych - bakłażany, papryka, pomidory, mogą zaostrzać problemy ze stawami. Zawierają kwas szczawiowy, który upośledza wchłanianie wapnia - minerału ważnego dla zachowania zdrowych kości. W ich skład wchodzi także solanina, której duże stężenie może się przyczyniać do stanów zapalnych. Jeśli cierpisz na problemy ze stawami, wyeliminuj te produkty na 2 tygodnie i sprawdź, czy poczujesz jakąś różnicę.
Twoja alternatywa:
Warzywa z rodziny kapustowatych, np. pełne wapnia brokuły. Używaj kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne, a do zup i soków dodawaj imbiru. Imbir zawiera gingerol, który wykazuje działanie przeciwbólowe.
Grejpfrut
Jesteś pewien, że pijąc sok grejpfrutowy wyświadczasz przysługę swojemu zdrowiu? Otóż nie zawsze. W 2012 r. Lawson Health Research Institute z Londynu przeprowadził badania i odkrył, że 43 najbardziej popularne leki w połączeniu z zaledwie jednym grejpfrutem dziennie lub szklanką soku mogą powodować skutki uboczne w tym problemy z sercem i nerkami
Twoja alternatywa:
Jeśli bierzesz leki, wybierz raczej warzywne smoothie niż sok grejpfrutowy. Dodatkowo smoothie zawiera cenny błonnik. Weź marchewkę, imbir, pomarańczę i zrób swój koktajl, mieszając 70 proc. warzyw i 30 proc. owoców.
Otręby pszenne
Wiadomo, że otręby są zdrowe, zwłaszcza dla jelit. Takie śniadanie jest bogate w błonnik, działający jak peeling albo papier ścierny. Przyspiesza usuwanie resztek jedzenia, ale ten proces wpływa na trawienie i możesz poczuć się ciężki i wzdęty. Otręby pszenne produkowane masowo ze zboża rosnącego w ziemi o niskiej zawartości minerałów mają mało właściwości zdrowotnych.
Twoja alternatywa:
Zmień płatki owsiane na komosę, uzupełnij mlekiem migdałowym lub kokosowym, dodaj łyżkę nasion i owoców jagodowych.
Jogurt
Jogurt ze względu na zawartość probiotyków cieszy się opinią naturalnego leku na problemy trawienne. Naturalny jogurt to doskonałe źródło protein i wapnia, ale ma też swoje słabe strony. Eksperci wiążą jogurt z zaostrzonymi objawami alergii sezonowej. Uważa się także, że kazeina w nim zawarta zwiększa produkcję śluzu w organizmie. Jeśli uważasz, że możesz być nadwrażliwy na produkty nabiałowe, przejdź na dietę bez nabiału na 2 tygodnie i sprawdź, czy poczujesz się lepiej.
Twoja alternatywa:
Przerzuć się na jogurt kokosowy, robiony z mleczka. Istnieją też produkty nabiałowe wolne od soi i glutenu. Stanowią idealny wybór dla osób z nietolerancją pokarmową i dla wegan.
Margaryna
Jesteśmy nieustannie bombardowani sprzecznymi informacjami na temat jedzenia, a w szczególności na temat masła. Wygląda jednak na to, że rezygnacja z masła na rzecz smarowideł zrobionych z olejów roślinnych może źle wpływać na zdrowie. Naukowcy z Narodowego Istytutu Zrowia w USA uważają, że jedzenie margaryny, zwiększa ryzyko ataku serca nawet dwukrotnie. Ten substytut masła jest uzyskiwany przez podgrzanie tłuszczu i dodanie chemikaliów pozwalających uzyskać żółty kolor. Smarując masłem porannego tosta, podnosimy poziom witaminy A i dobrego cholesterolu.
Twoja alternatywa:
Podczas następnych zakupów omiń półkę z margaryną i wybierz organiczne, niesolone masło.
Ziemniaki
Ziemniaki są świetnym źródłem potasu i witaminy C, ale są uważane za warzywo o wysokim ładunku glikemicznym. Zawarta w nich skrobia jest szybko wchłaniana i podnosi poziom glukozy we krwi. Jej wysoki poziom utrudnia odchudzanie i zwiększa ryzyko cukrzycy 2 stopnia.
Twoja alternatywa:
Gotowane ziemniaki zastąp pieczonymi. Młode ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny. Jedz je z białkiem, takim jak ryby czy mięso. Zróżnicuj dietę i spróbuj batatów albo dyni jako alternatywy dla ziemniaków.
Masło orzechowe
To ulubione smarowidło w Anglii, ale na pewno nie jest zdrowe. Masło produkowane masowo jest pełne soli i niezdrowych tłuszczów trans. Co do samych orzechów, to akurat te ziemne uważane są za najmniej zdrowe ze względu na zawartość alfatoksyn. Panuje przekonanie, że alfatoksyny powodują stany zapalne
Twoja alternatywa:
Zastąp masło orzechowe surowym masłem migdałowym. Masło z orzechów brazylijskich ma wysoką zawartość protein, minerałów i witamin.
Artykuł źródłowy dostępny jest TU
IB