[GOTUJ Z NAMI] Owsianka marchewkowa: pożywna, rozgrzewająca i "za dychę"
Opublikowane w sob., 16/02/2019 - 22:58
Dziś proponujemy przepis na zdrową marchewkową owsiankę, która zawiera duże ilości dobroczynnego błonnika i jest słodzona bananem. Szybka, prosta, tania, po prostu idealna. Możesz przygotować więcej, przechowywać w lodówce i mieć już gotową na zapas, bo są dni, gdy każda minuta jest na wagę złota.
Taki rozgrzewający posiłek jest idealny na chłodniejsze dni, po dobrym treningu. Smakiem przypomina ciasto marchewkowe i zdecydowanie może zastąpić deser.
Ta owsianka jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera laktozy i jajek, a gdy użyjemy bezglutenowych i certyfikowanych płatków, będzie również bezglutenowa.
Składniki na 2 porcje:
100 g płatków owsianych
200 ml mleka sojowego
100 ml wody
1 banan (rozgnieciony widelcem)
2 duże marchewki (ok. 100 g, starte na tarce)
1 łyżeczka cynamonu
⅓ łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
bakalie i orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na owsiankę włóż do małego rondelka i gotuj około 10 minut na małym ogniu, mieszając cały czas, aż płatki i marchewka będą miękkie. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Przełóż do miseczek i udekoruj ulubionymi bakaliami. Wierzch możesz polać syropem klonowym lub dowolnym ulubionym syropem, jeśli chcesz by owsianka była trochę słodsza.
Smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.
Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".