[GOTUJ Z NAMI] Domowa chińszczyzna. Ekspresowy i tani chiński makaron noodle
Opublikowane w ndz., 24/03/2019 - 15:15
Tak zwana „chińszczyzna” nie należy, niestety, do najzdrowszych dań. Potrawy kuchni chińskiej są zazwyczaj smażone na dużej ilości oleju, czyniąc je ciężkostrawnymi. Nie wyobrażam sobie biegania po takim posiłku!
Ale jeśli macie ochotę poczuć smak chińskiego makaronu, zapraszam do skorzystania z tego przepisu. By noodle były bardziej pożywne, może dodać do niego dowolne źródło białka: podsmażonego kurczaka albo też tofu w wersji dla wegetarian i wegan. Takie danie jest bardzo tanie, a jego przygotowanie zabiera dosłownie kilkanaście minut, tym bardziej więc zachęcam do przetestowania.
SKŁADNIKI
30 g oliwy z oliwek
750 g mrożonego miksu warzyw po chińsku
200 g makaronu typu noodle do dań chińskich (lub innego dowolnego)
50 g masła orzechowego
30 g sosu sojowego
30 g sosu Sriracha
50 g mleka sojowego
1 pęczek szczypiorku
WYKONANIE
Oliwę rozgrzej na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa do dań chińskich. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą kompletnie rozmrożone i miękkie.
W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, według zaleceń producenta.
Podczas gotowania makaronu i smażenia warzyw, posiekaj szczypiorek i wymieszaj w małej miseczce: masło orzechowe, sos sojowy, Srirachę oraz mleko sojowe.
Gdy makaron się ugotuje i będzie miękki, odcedź go z wody i wrzuć na patelnię z warzywami.
Dodaj wymieszany sos, dokładnie wymieszaj i posól do smaku.
Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.
Gotowe!
I smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".