Orzechy przedłużają życie. Smacznego!
Opublikowane w pt., 29/11/2013 - 15:29
Magazyn The New England Journal of Medicine opublikował wyniki badań, z których wynika, że osoby, które jedzą orzechy, dłużej żyją i prowadzą bardziej aktywny tryb życia.
Badania te były prowadzone przez 30 lat na Harvardzie i miały ostatecznie potwierdzić lub obalić istnienie zależności pomiędzy spożywaniem orzechów, a umieralnością wśród ich konsumentów. Z badanej grupy wykluczono osoby, u których występowały choroby nowotworowe, wylewy, zawały itd. Przebadano ponad 76 000 kobiet i 42 000 mężczyzn.
Konsumpcja orzechów wśród uczestników badania była mniej więcej stała i na jej podstawie podzielono badanych na grupę jedzącą orzechy regularnie i tych, którzy sięgali po nie rzadziej. Osoby z pierwszej grupy okazały się być jednocześnie szczuplejsze i chętniej przyjmujące witaminy. Częściej ćwiczyły, mniej paliły, ale za to częściej piły alkohol.
Dalsze badania wykazały, że związek między konsumpcją orzechów a umieralnością faktycznie istnieje, tyle że jest odwrotny. Według naukowców spożywanie orzechów może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 20% i to bez względu na jej przyczynę. Zmniejszenie takiego ryzyka nastąpiło zarówno w obszarze chorób układu krwionośnego, oddechowego, jak i nowotworów.
Przyczyny tego dobroczynnego wpływu orzechów nie są do końca znane. Nie wiadomo też, że które rodzaje orzechów są najbardziej korzystne. Osoby badane wybierały różne rodzaje orzechów i migdały. Mimo braku jasnych odpowiedzi warto włączyć orzechy do codziennej diety. Badani z pierwszej grupy jadali je 5-6 razy w tygodniu.
Jak jeść orzechy?
1. Wrzuć garść do jogurtu
2. Zrób domowe masło orzechowe
3. Dodawaj do porannych płatków lub do owsianki
4. Posyp nimi sałatkę
Co zawierają orzechy?
- Są źródłem energii, zawierają sporo tłuszczów, ale głównie tych dobrych - nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Zawierają m.in. witaminę B6, kwas foliowy, witaminę B1
- Są bogate w magnez, fosfor, cynk i miedź
IB
Źródło: The New England Journal of Medicine