Czekolada może poprawić Twoje wyniki. Naprawdę!
Opublikowane w śr., 30/03/2016 - 08:57
Ta informacja ucieszy wszystkich biegaczy, którzy mają słabość do słodyczy. Okazuje się, że niewielka ilość ciemnej czekolady nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale i poprawia wydolność i wytrzymałość podczas uprawiania sportu.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Kingston University w Wielkiej Brytanii po przeprowadzeniu niezwykłych dwutygodniowych badań, w których uczestniczyło ośmiu kolarzy-amatorów.
Według prestiżowego pisma “Journal of the International Society of Sports Medicine” zawodnicy byli poproszeni, by codziennie spożywali 40 gramów (ok 1-2 kostek) czekolady. Jedna część kolarzy miała jeść czekoladę białą, a pozostała ciemną. Aby nie doszło do ewentualnego przybrania na wadze, cykliści zostali zobowiązani, by uwzględnili tą niewielką ilość słodyczy w planowaniu swojej diety.
Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że zawodnicy, którzy jedli ciemna czekoladę wypadli dużo lepiej w niemal we wszystkich testach sprawnościowych od tych, co spożywali biała czekoladę. Ich organizm zużywał mniej tlenu, był w stanie trenować dłużej i intensywniej. Podczas dwuminutowej sesji kolarze mogli też przejechać dłuższy dystans.
W czym tkwi sekret ciemnej czekolady?
Okazuje, że zbawienny wpływ na kondycje sportową miała zawarta w kakao epikatechina. O tym związku organicznym należącym do grupy flawonoidów było jakiś czas temu głośno, gdy naukowcy z Columbia University Medical Center udowodnili, że może on usprawnić naszą pamięć, zahamować rozwój demencji starczej i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Mówiło się też o zbawiennym działaniu epikatechiny na obniżenie stresu i poprawę stanu skóry.
Teraz odkryto jego nowe właściwości związane z lepszym krążeniem. Dzięki regularnemu spożywaniu ciemnej czekolady rośnie m.in. poziom tlenku azotu w organizmie, który wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawę czynność serca oraz lepsze dotlenienie komórek. Jest też pomocny w leczeniu bólu.
MGEL