[GOTUJ Z NAMI] Pralinki mango-kokos. Słodka i energetyczna przekąska
Opublikowane w ndz., 24/02/2019 - 10:00
Jeśli zdarza ci się mieć takie chwile, że koniecznie musisz zjeść coś słodkiego, warto jest mieć coś pożywnego pod ręką.
Czasami w ciągu dnia dopada nas nagły zjazd energetyczny i czujemy silną potrzebę, by coś podjeść. Dzisiejszy przepis zaspokoi taką zachciankę i doda siły.
To bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne pralinki z suszonego mango i kokosa - prawdziwy rarytas! Z takimi energetycznymi kulkami żadna „ściana” nie będzie straszna!
Polecam przechowywać pralinki w zamrażalniku na zapas, by w momencie krachu być zawsze przygotowanym.
SKŁADNIKI
100 g suszonego mango (niesiarkowanego)
130 g wiórków kokosowych
80 g oleju kokosowego
20 g syropu klonowego
skórka otarta z ½ cytryny
+20 g wiórków kokosowych do obtaczania
WYKONANIE
Suszone mango zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedź mango z wody, pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Rozpuść olej kokosowy i wlej go do mango, dodaj również wiórki kokosowe, skórkę cytrynową i syrop klonowy.
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą, klejącą masę. Formuj kulki, obtocz w wiórkach kokosowych i umieść w lodówce do stężenia (lub na 15 minut do zamrażalnika).
Przechowuj w lodówce, jeśli chcesz je serwować zaraz po przygotowaniu, lub w zamrażalniku na później.
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.
Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".