[GOTUJ Z NAMI] Wegańska pizza z tortilli z hummusem

 

[GOTUJ Z NAMI] Wegańska pizza z tortilli z hummusem


Opublikowane w śr., 13/02/2019 - 08:38

Masz ochotę zjeść coś lekkiego, ale nadal sycącego? Mam dziś świetną przekąskę, która będzie idealna na „małego głoda”. Najszybsza i najprostsza pizza z tortilli z hummusem. Pizza na placku tortilla, bez wałkowania i wyrabiania ciasta.

Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Jest to zdrowa alternatywa dla tłustej i niezdrowej, kupnej wersji. Każdy, kto chce ją wykonać, z pewnością sobie z tym poradzi.

Wystarczy nagrzać piekarnik do 190 stopni C, wysmarować tortillę ulubionym hummusem, ułożyć warzywa i upiec. Ważne, by wszystkie dodatki były już wcześniej usmażone/upieczone/ugotowane. Czas przygotowania pizzy jest bardzo krótki i surowe warzywa nie zdążą się upiec.

Ja na mojej pizzy ułożyłam podduszone pieczarki i ugotowaną ciecierzycę. Zachęcam każdego do wypróbowania!

Składniki

1 placek tortilla

hummus (koło 4 łyżki)

podsmażone pieczarki z cebulką

ciecierzyca z puszki

rukola do dekoracji

opcjonalne dodatki

ketchup / sriracha / awokado / szpinak

Wykonanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Placek tortilla wysmaruj hojną ilością ulubionego hummusu. Pamiętaj, by hummus był bardzo dobry w smaku, ponieważ to on jest najmocniej wyczuwalny w pizzy.

Ułóż na placku, podsmażone wcześniej z cebulką i przyprawami, pieczarki oraz ugotowaną ciecierzycę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 10-12 minut. Placek tortilli powinien być zarumieniony i chrupki z wierzchu, ale środek nadal elastyczny. Nie należy jednak piec zbyt długo, by pizza się nie kruszyła. Na gotowej pizzy ułóż świeżą rukolę i awokado, wedle uznania.

Smacznego!


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.

Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce