Syrop z młodych pędów sosny – dla biegacza
Opublikowane w pon., 18/05/2020 - 10:04
Jak sobota to trening. Ale teraz zająłem się przygotowaniem syropu z młodych pędów sosny - ułatwia odkrztuszanie, działa lekko antyseptycznie i wzmacniająco - jest bogaty w witaminę C, olejki eteryczne, taniny.
W pierwszej kolejności zrywam z sosny pędy.
Po zerwaniu pędy należy oczyścić z brązowych łusek i z ewentualnych owadów, ale nie należy ich myć.
Oczyszczone pędy układam warstwami w słoju, każdą warstwę przesypuję cukrem (na 1 kg pędów sosny stosuję 1 kg cukru) i ugniatam. Przykrywam pokrywką, ale nie zakręcam do końca, można założyć gęstą gazę.
Słój odstawiam na słoneczny parapet. Co kilka dni można przemieszać zawartość słoja, aby cukier lepiej się rozpuścił. Można też ugnieść zawartość. Słój z pędami zdjąć z parapetu, kiedy cukier się rozpuści, odstawić go w ciemne i chłodniejsze miejsce.
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru, trzeba zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów. Pędy w syropie mogą spędzić do 4 tygodni, nie ma potrzeby trzymania ich dłużej. Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Andrzej Majewski, Ambasador Festiwalu Biegów