Sezon na choroby: Jak uniknąć przeziębienia

 

Sezon na choroby: Jak uniknąć przeziębienia


Opublikowane w śr., 20/11/2013 - 08:30

Jak uniknąć przeziębienia

Sezon na choroby można uznać za otwarty. Coraz więcej osób nie rozstaje się z chusteczką, a autobusy pełne są kichających i kaszlących pasażerów. Dla biegacza choroba oznacza kilka dni przerwy w treningu i spadek formy, dlatego warto sobie przypomnieć, jak zbudować fundamenty swojej odporności.

Żadne kuracje nie będą skuteczne, jeśli zabraknie podstaw. Najważniejszą z nich jest ruch. Nawet jeśli pogoda nie jest zachęcająca, wysiłek fizyczny m.in.: bieganie z umiarkowaną intensywnością, maszerowanie, jazda rowerze, podnosi zawartość białych krwinek i ma pozytywny wpływ na naszą odporność. Lepiej wybrać się do pracy na rowerze lub pieszo. Korzyść będzie podwójna. Unikniemy chorych współpasażerów komunikacji miejskiej i już rano mamy zapewnioną zdrową dawkę ruchu.

Drugim niezbędnym w tej układance elementem jest sen. Niewyspani i zmęczeni nie mamy szans z infekcją. Długi, mocny i zdrowy sen jest niezbędny. Przeszkadzają nam w nim ekrany telewizora, smartfona i komputera, przesiadywanie do późna, objadanie się tuż przed snem, przegrzane i niewietrzone pomieszczenia.

Naszą odporność obniża też stres, dlatego zima to dobry moment, żeby pomyśleć o zajęciach jogi, medytacji czy wszelkich, które ten stres rozładują. Nie warto przejmować się drobiazgami, ani przynosić pracy do domu. Relaks, równowaga i dobry humor to nasi sprzymierzeńcy w walce z przeziębieniem. Zamiast dodatkowych godzin przed komputerem, spotkanie z przyjaciółmi. To nam wyjdzie na zdrowie.

Na jedzeniu śmieciowym odporności też nie zbudujemy. Dzięki świeżym, sezonowym produktom łatwiej utrzymać dobrą formę. Owoce i warzywa w diecie są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Kapusta, jarmuż, brukselka, owoce cytrusowe, żurawina, dynia, cebula, czosnek, brokuły, miód to produkty, z których warto komponować nasze jesienne i zimowe posiłki. System odpornościowy potrzebuje witaminy A (np. marchew, dynia), C (kiwi, kalafior, papryka), D (ryby) oraz minerałów takich jak miedź (ryby, orzechy, gorzka czekolada), żelazo (pełne ziarno, rośliny strączkowe), selen (żółtka), cynk (wątroba wołowa, drób).

Odporność jest jak etap przygotowania ogólnego przed treningami biegowymi i budowanie wytrzymałości. To absolutna podstawa naszego zdrowia.

IB

 

Tagi:

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce