[GOTUJ Z NAMI] Po długim wybieganiu - sycąca sałatka z pieczoną ciecierzycą, batatami hummusem i jarmużem
Opublikowane w ndz., 10/02/2019 - 07:26
Sałatka zazwyczaj kojarzy się z czymś mało sycącym i lekkim. Dzisiejszy przepis jest w stanie obalić ten mit, ponieważ to pełnowartościowy posiłek, idealny po długim wybieganiu. Nie dość, że zawiera niezbędne węglowodany, białko i tłuszcze, to na dodatek jest - przepyszny.
To moja szlagierowa sałatka, która podbiła serca wielu osób. Prawdziwy sztos: eksplozja smaków i aromatów z każdym kęsem. Przygotowanie jest super szybkie i proste, każdy kuchenny laik sobie z nią poradzi!
Sałatka zawiera w sobie bataty, cieciorkę, suszone pomidory, jarmuż i hummus. Ponadto odkryłam, że świetnie nadaje się jako nadzienie tortilli, tworząc tak zwane burrito.
Serdecznie polecam ten przepis jako posiłek po intensywnym treningu. Odżywi ciało i umysł, jednocześnie sprawiając, że kubki smakowe będą bardzo dopieszczone i usatysfakcjonowane.
Składniki na rodzinną miskę (5-6 porcji)
1,5 kg batatów (4 duze bataty)
500 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki przyprawy masala
3 łyżki wędzonej papryki
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
4 zielone cebulki dymki
200 g suszonych pomidorów w oleju
200 g hummusu
200 g jarmużu
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bataty obrać i pokroić w małą kosteczkę. Przesypać je do miski i dosypać ugotowaną ciecierzycę, a następnie dodać 3 łyżki oliwy, 3 łyżki przyprawy masala i 3 łyżki wędzonej papryki. Dokładnie wymieszać by warzywa były dokładnie pokryte przyprawami.
Wysypać wszystko na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 15 minut, aż bataty będą miękkie, a ciecierzyca dość chrupka. Upieczone odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do nich posiekany pęczek kolendry, pęczek pietruszki i 4 zielone cebulki dymki, zarówno części białe jak i zielone.
Odcedzić pomidorki z oleju, w którym były namoczone, pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw. Dodać pieprz i sól do smaku oraz około 200 g hummusu, dokładnie wymieszać, tak by wszystkie składniki się skleiły.
W osobnej misce umieścić jarmuż i wlać sok z połowy cytryny. Ugniatać i masować jarmuż przez ok. 2 min., aż zmięknie i stanie się bardziej elastyczny, dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać i podawać gotową sałatkę.
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.
Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".