Odżywianie biegacza: Witaminy i minerały cz. 2
Opublikowane w wt., 05/05/2015 - 09:49
Karol Nowakowski, ekspert Festiwalu Biegów: Wiemy już, że optymalne odżywianie w sportach wytrzymałościowych ma duży wpływ na nasze samopoczucie i ostatecznie osiągane wyniki.
Reasumując. W kuchni biegacza podstawa to:
Węglowodany: energia i odbudowa
- kasze
- makarony
- ryże
- bataty, ziemniaki
- pieczywo białe i pełnoziarniste
- owoce
Białko: prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, odbudowa, hormony i enzymy
- dobrej jakości mięso, ryby
- rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, kiełki
- produkty mleczne – sery, twarogi, jogurty naturalne, kefiry
Tłuszcze: energia, budowa, hormony
- dobrej jakości mięso, ryby
- rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, kiełki
- produkty mleczne
- oleje
Witaminy i minerały: zdrowie, ochrona, prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, energia witalna.
- warzywa i owoce
- wartościowe produkty roślinne i zwierzęce
Podsumujmy także ostatnie rozważania na temat witamin i minerałów w diecie biegacza:
- Witaminy i minerały nie dostarczają energii, ale pomagają organizmowi działać sprawnie i zapewniają dobry stan zdrowia.
- Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, których biegacze potrzebują, w tym najważniejsze witaminy i minerały.
- Najpierw właściwe i racjonalne ODŻYWIANIE, potem ewentualne wspomaganie w formie suplementów, preparatów witaminowo-mineralnych, środków dietetycznych itd.
- Suplementy mogą być częścią zdrowego odżywiania, ale nie muszą. Najczęściej w przypadku dobrze odżywiających się sportowców amatorów są zbędne lub konieczne tylko w pewnych okresach treningu.
- Nawet standardowe badanie morfotyczne składników krwi da nam częściową odpowiedź czy w organizmie występują deficyty żywieniowe.
- Nadmierna podaż niektórych witamin i minerałów formie suplementów może być tak samo groźna w skutkach dla człowieka, jak ich deficyt.
Obserwując nawyki żywieniowe Polaków, nie tylko osób aktywnych, można wyróżnić kilka składników, które zdominowały nasze codziennie odżywianie: kawa, cukier, napoje gazowane, słabej jakości mięso, generalnie: syrop glukozowo-fruktozowy. W zasadzie wszystkie powinno się zdecydowanie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z naszej codziennego odżywiania! By nie postępować od razu tak radykalnie, co dla większości Polaków jest wręcz rzeczą niemożliwą, możemy stopniowo redukować przyjmowanie tych substancji i produktów oraz produktów pochodnych.
Dlaczego to takie ważne?
Jednym z powodów jest ograniczenie wchłaniania witamin i minerałów, osłabienie niemalże wszystkich układów: odpornościowego, krwionośnego, nerwowego, mięśniowego i trawiennego. Nie trzeba wyjaśniać jaki to może mieć wpływ na spadek możliwości fizycznych naszego organizmu, zwłaszcza u osób trenujących. Miejmy też na względzie, że znaczący niedobór jakiegoś składnika odpowiedzialnego za stan układu odpornościowego może sprawić, że będziemy o wiele bardziej podatni na choroby.
W tej publikacji zwracam szczególną uwagę na istotne witaminy i minerały w pożywieniu człowieka, które przede wszystkim powinny znaleźć się w diecie biegaczy wyczynowych i amatorów narażonych i podatnych na spore straty, w tym bardzo groźny „stres oksydacyjny”. Wszystkie wymienione tu składniki – opis wraz z ich funkcją oraz objawami niedoborów – mają duży wpływ na nasze ogólne zdrowie, odgrywają kluczową rolę w transporcie tlenu, wytrzymałości naszych mięśni, kości, zapewniają dobre samopoczucie i optymalne możliwości wysiłkowe.
Strony
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- następna ›
- ostatnia »