Czym wzbogacić jadłospis biegacza w okresie jesienno-zimowym?
Opublikowane w wt., 18/11/2014 - 09:08
W planowaniu jadłospisów warto kierować się sezonowością, ponieważ właśnie wtedy warzywa mają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jesień daje nam dużo możliwości smakowych. Zamiast kupować importowane owoce i warzywa warto rozejrzeć się za naturalnymi darami natury na lokalnych targowiskach – zachęcają dietetycy Centrum OLIMPIAKOS.
Dieta w okresie jesienno-zimowym powinna być urozmaicona, dostarczać wszystkich wartości odżywczych, wzmacniać odporność oraz pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne. W tym okresie jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, szczególnie godzinę od treningu z powodu osłabionego układu odpornościowego. W chłodne dni warto sięgnąć po dodatkową porcję ciepła w postaci kalorycznych potraw, które przyspieszą regenerację wychłodzonego i zmęczonego po treningu organizmu. Tylko jakie produkty sezonowe należy włączyć do diety, aby zwiększyć odporność i nie dać się zarazkom?
Przede wszystkim warzywa krzyżowe takie jak kapusta, brokuł, jarmuż, brukselka, kalarepa. Warzywa krzyżowe są doskonałym źródłem witaminy B, C i kwasu foliowego, manganu, magnezu, potasu, antocyjanów oraz polifenoli. Ponadto zawierają glukozynolany, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Kalafior i brokuły należą do najbardziej wszechstronnych warzyw w kwestii przygotowania. Ponieważ można je spożywać zarówno na surowo jak i dusić lub piec. Świetnie sprawdzą się jako składnik zapiekanek, zup warzywnych oraz sałatek.
Warzywa z rodziny dyniowatych
Takie jak patison, cukinia czy najpopularniejsza w Polce dynia zwyczajna zapewniają organizmowi potężną dawkę witamin takich jak beta-karoten, witamina C, A, B1, B2, PP oraz minerałów i przeciwutleniaczy, które przyspieszają regenerację, działają przeciwzapalnie oraz pomagają w walce z przeziębieniem i infekcjami. Dynia ma także właściwości rozgrzewające, tak więc gęsta zupa będzie doskonałym posiłkiem
po jesiennym bieganiu.
Łatwo dostępne w każdym sklepie i targowisku, a także najbardziej przystępne cenowo warzywa, które są często niedoceniane. Są to między innymi marchew, seler, pietruszka, z których łatwo możemy przygotować sycące dania. Zawierają dużo niezbędnego dla regeneracji beta-karotenu oraz witaminę C, E, B1, PP, kwas foliowy oraz niezbędne minerały jak wapń, potas cynk, mangan. Zawierają także cenny dla przewodu pokarmowego błonnik, mający korzystny na perystaltykę jelit.